Így alakul a járványhelyzet a környező országokban

Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is. A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut.

BécsForrás: AFP/Joe Klamar

A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat. Sebastian Kurz kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg - jelentik a várva várt nyitás alapját. Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv - ágazatokra és területekre lebontott - kidolgozását, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2416 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 589 299 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2122, az intenzív kezelésre szorulók 558-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9843-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 550 470.

Romániában gyorsul, de a kifulladás jeleit mutatja az oltáskampány

Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a 80 ezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme, ugyanakkor a bukaresti média szerint félő, hogy idő előtt kifullad az oltáskampány, a várólistákra feliratkozottak száma ugyanis egy hét alatt a felére csökkent.

Pénteken már csak 300 ezer ember szerepelt az oltáskampány előjegyzési portáljának várólistáin, túlnyomó többségük a BioNTech/Pfizer oltóanyagát használó oltóközpontokhoz regisztrált, és meghaladta a 100 ezret a várakozás nélkül előjegyezhető oltási időpontok száma, ezek közül csaknem 60 ezerben az AstraZeneca oltóanyagát kaphatják meg a jelentkezők.

Florin Citu miniszterelnök pénteki, kolozsvári sajtóértekezletén azt mondta: nem tart az oltáskampány kifulladásától. Szerinte éppen az a cél, hogy csökkenjenek a várólisták, és mindenki néhány napon belül megkaphassa a védőoltást. Hozzátette: Kolozsvár a lakosság 30 százalékos átoltottságával élen jár az országban, és hamarabb "megnyithatja a gazdaságot", és az országos szinten 35 százalékos átoltottságtól kezdődően teszik meg az első lépéseket a járványügyi korlátozások lazítása terén.

Romániában jelenleg napi 115 ezer vakcinát lehetne beadni, úgyhogy Citu szerint "realista-pesszimista" célkitűzés az, hogy május végéig a beoltottak száma elérje az ötmilliót. Péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán. Ugyancsak péntektől az előjegyzési portálra feliratkozottak nemcsak azt láthatják, hogy az egyes oltóközpontban melyik vakcinát használják, hanem azt is, hogy még hányan vannak előttük ott, ahol feliratkoztak a várólistára. A húszmilliós Romániában pénteken meghaladta a két és fél milliót a legalább egy dózissal beoltottak száma, közülük több mint másfél millió a második adagot is megkapta.

Szerbiában újraindul a tantermi oktatás

Visszatérnek az iskolapadokba a középiskolások, valamint az általános iskolák felső tagozatos diákjai hétfőtől Szerbiában. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az országban szombatra 2846-tal 657 716-ra, Koszovóban 520-szal 100 329-re, Észak-Macedóniában 908-cal 145 919-re, Montenegróban 163-mal 95 205-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1279-cel 188 993-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 39-cel 5920-ra, Koszovóban 14-gyel 2061-re, Észak-Macedóniában 31-gyel 4388-ra, Montenegróban kilenccel 1421-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 86-tal 7765-re nőtt.

Oltás SzerbiábanForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Zivojinovich

Szlovéniában a jövő héttől beoltják az érettségiző diákokat

Szlovéniában a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását a koronavírus ellen - jelentette be Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján. A kormány - az alkotmánybíróság döntése nyomán - száz főig engedélyezi a nyilvános összejöveteleket.

Petric kiemelte: a veszélyeztetett, krónikus beteg gyerekek szülei is bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába. Mivel a koronavírus elleni oltás önkéntes, arra kérte a diákokat, hogy pénteken, de legkésőbb hétfőn délig jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.
A tisztségviselő hozzátette: a 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca-, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech-féle vakcinával oltják be.

Ales Hojs belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: az alkotmánybíróság döntése nyomán, amely alkotmányellenesnek találta a nyilvános összejövetelek betiltását, és amennyiben a kormány nem változtatott volna a rendeletén, hétfőtől felfüggesztette volna azt, a jövő héttől engedélyezik száz főig a gyülekezést.

Zárt térben kötelező lesz a maszkviselés, és harminc négyzetméterre csak egy fő juthat. Nyitott térben tíz négyzetméterre juthat egy ember, és nem lesz kötelező a maszk viselése. A kormány korábban úgy döntött, hogy szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek tartása. Engedélyezték azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterenként csak egy résztvevővel.

Szlovéniában az elmúlt héthez képest csökkent az új fertőzöttek száma. A kormány által közétett adatok szerint péntekre 860-nal több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4147-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 639-en vannak kórházban, 154-en intenzív osztályon. Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 6,5 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 360 450-en, közülük a másodikat 136 582-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2698 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 303 598-at. Az elmúlt 24 órában 44-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6486-ra emelkedett. Kórházban 2003 beteget ápolnak, közülük 186-an vannak lélegeztetőgépen. Ezen a héten 11 082 új fertőzöttet regisztráltak, ami 32 százalékkal, közel háromezerrel több, mint egy héttel korábban.

Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy június végéig sikerül beoltani a lakosság 55 százalékát. Ez ezer főt jelent megyénként naponta, néhány megye pedig ennél sokkal többre is képes - mondta. Jelezte, hogy a Pfizer/BioNTech megemelte az országba szállított vakcina dózisok számát április végétől. Hetente százezer, május végétől pedig 200 ezer ampulla várható, június végéig összesen 1,8 millió dózis.

Horvátországban a lakosság mindössze 13 százalékát oltották be. Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 643 834 dózis érkezett az országba, amiből összesen 519 375 ampullát használtak fel; 393 002-en kapták meg az első dózist, 124 459-en pedig már a másodikat is.

Olaszországban újraindul a tantermi oktatás és a szabadtéri vendéglátás

A vártnál korábban oldják fel a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.

Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is. A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el.

Róma utcáiForrás: AFP/Andreas Solaro

Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d'Aosta marad.
Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes - tette hozzá Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Azt mondta, a szabadtéri tevékenységeket engedélyezik, mivel ez kevesebb kockázattal jár.

Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is. Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az ötven százalékos helykihasználtság. A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.

Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg. "A kormány ekkora kockázatot tud vállalni" - mondta. Megjegyezte, hogy a mostani járványadatok "óvatos optimizmusra" adnak okot. Kifejtette, hogy a korlátozások oldásával továbbra is kötelező marad a szájmaszkviselés és a biztonsági távolság betartása. Hozzátette, hogy rosszabbodó járványhelyzetben, ismét szigorítanak.

Hangoztatta, nem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be. Az egészségügyi tárcavezető hozzátette, hogy az országos reprodukciós ráta 0,8 tizedre csökkent. Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta, hogy aki elutasítja az AstraZeneca védőoltást, "a sor végére kerül", vagyis nem választhat másik vakcinát. Jelenleg az ország vakcinahiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek