Járványügyi körkép: Törökország szigorít, Izrael hamarosan fogadja a turistákat

Törökország kedden szigorított a korlátozásokon, mert újabb csúcsot ért el a fertőzöttek napi száma. Szerdától két órával korábban, vagyis este hétkor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, emellett korlátozzák a tartományok közti utazásokat is.

Isztambulban eddig nem vették olyan szigorúan az intézkedéseketForrás: NurPhoto via AFP/Diego Cupolo

A kedden kezdődött ramadán (iszlám böjti hónap) végéig be kell zárniuk a sportlétesítményeknek, valamint betiltják az esküvők és más rendezvények megtartását a zárt helyiségekben, akávézók és éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Az egészségügyi minisztérium szerint 59 187 fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, ami újabb rekordnak számít. A 84 millió lakosú országban a legsúlyosabban érintett térség Isztambul és környéke. A Boszporusz partjain elterülő nagyvárosban az utóbbi héten átlagosan 800 fertőzött jutott százezer lakosra. A fővárosban, Ankarában ugyanakkor százezer főre jutó 420 fertőzöttet regisztráltak.

Törökország január közepén kezdte meg az oltási kampányt, amelyben kezdetben a kínai Sinovac gyógyszergyár készítményére helyezte a hangsúlyt. Időközben azonban a Pfizer/BioNTech oltóanyagából is 4,5 millió adag érkezett az országba. Törökországban a járvány kitörése óta több mint 3,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 34 182-en hunytak el a kórban.

Izrael május 23-tól fogadja a csoportban érkező beoltott turistákat

Izrael május 23-tól fogadja az új koronavírus ellen beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat. Jelenleg az Izraelbe készülőknek friss PCR-tesztet is be kell mutatniuk az utazás előtt, és megérkezésüket követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből. Izrael ugyanakkor folytatja a tárgyalásokat számos országgal az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi majd a lemondást a szerológiai vizsgálatokról.

Izrael tavaly márciusban a koronavírus járvány elterjedésének megakadályozására a humanitárius okokból engedélyezett kivételek mellett lezárta a határait a külföldről érkező nem izraeli állampolgárok előtt, s ez tavaly 81 százalékos visszaesését okozott az idegenforgalomban az előző évhez képest. Múlt héten már engedélyezték az izraeliek oltott vagy felgyógyult közvetlen családtagjainak belépését, gyermekeik és házastársuk kíséretében.

Sikeres oltási kampánya nyomán Izrael az egyik első olyan ország lehet, amely megnyitja a turisztikai ágazatot a külföldi látogatók előtt, miután sikerült rendkívüli mértékben visszaszítani a járványt. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg nincs súlyosan fertőzött, "piros" település az országban, három helyet "narancssárgának", vagyis közepesen fertőzöttnek tekintenek, 16 helyet a kissé fertőzött "sárga" kategóriába soroltak, és 261 település "zöld", vagyis egyáltalán nem, vagy csak elenyésző számban élnek benne azonosított és izolált fertőzöttek.

A jeruzsálemi Mahane Yehuda piacForrás: AFP/Menahem Kahana

December 20vóta eddig 4 950 267-en kapták már meg a védőoltás mindkét dózisát, és további mintegy 379 ezren vannak túl az első oltáson az Izraelben kizárólagosan alkalmazott Pfizer/BioNTech vakcinával. A legalább egyszer beoltottak így a lakosság 57,31 százalékát teszik már ki. A hétfőn elvégzett 60 766 teszt során 217 vírushordozót azonosítottak, ami 0,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3369 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 836 261 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6304-en haltak meg Izraelben.

Hollandiában április végéig érvényben maradnak a lezárások

Hollandiában április 28-ig érvényben maradnak a lezárások és a kijárási tilalom a koronavírusos esetek növekvő száma és a kórházi telítettség miatt. Mint Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök bejelentette, az országban várhatóan július elejére lehet teljes egészségben felszámolni a korlátozó intézkedéseket, addig a kormány fokozatos lazításokat tervez bevezetni egy ötlépcsős terv alapján.

Eszerint április végén a vendéglátó egységek megnyithatják kültéri teraszaikat, még több üzlet kinyithat, továbbá a felsőoktatásban tanulók visszatérhetnek a normális tanrendhez. Május első hetében negatív koronavírus teszt birtokában látogathatók lesznek a nagyobb szabású sportesemények. A harmadik lépésre május végén kerülne sor, amikor is újranyithatnak a kisebb éttermek és bárok. A kormány június közepétől július elejéig felszámolna minden korlátozó intézkedést.

"Erőteljes nyitást július első hetében tervezünk, amikor már szinte minden felnőtt állampolgár megkapta az oltóanyag első adagját. Reméljük, augusztusban már el lehet hagyni a társadalmi távolságtartás minden formáját - jelentette ki Hugo de Jonge egészségügyi miniszter. Hozzátette: a kormány terve teljes mértékben a járványügyi helyzet alakulásától függ.

A 17,5 milliós lélekszámú Hollandiában, az elmúlt hét napban 24 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma, napi átlagban 7361 ember betegedett meg. A kórházi felvételek száma naponta 300 körül volt, jelenleg 2554 ember szorul ellátásra egészségügyi intézményekben, ebből 800 embert intenzív osztályon ápolnak. Az országban 6,3 százalékos az átoltottság.

HollandiaForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Egyre inkább a 40 évnél fiatalabbakat támadja meg Brazíliában a helyi vírusvariáns

Egyre inkább a 40 évesnél fiatalabbakat támadja meg Brazíliában a koronavírus helyileg kialakult variánsa - áll a Brazil Intenzív Terápiás Orvosok szövetségének jelentésében. A brazil kórházak intenzív részlegein immár 52 százalékos a 40 év alatti betegek aránya, ami 16,5 százalékos emelkedés decemberhez és februárhoz képest. A jelenségre csak találgatják a magyarázatot a szakértők. Az egyik feltételezett ok a vuhani alapvírustól eltérő, Manaus városában azonosított vírusvariáns lehet, amely úgy tűnik, hevesebben támadja a fiatalokat. További magyarázatul szolgálhat, hogy az idősebbek körében növekszik a beoltottság, és az, hogy a fiatalok kevésbé szigetelik el magukat, nem tartanak kellően a járványtól.

Jelenleg Brazília a világjárvány globális góca. A ragály miatt már egy hete naponta több mint négyezren halnak meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 350 ezret. A kórházakban nincs elég intenzív kezelést biztosító hely, és vannak, akik "üresedésre" várva halnak meg. Kedden a koronavírus fertőzőbb brazil variánsától tartva a francia kormány "újabb utasításig" felfüggesztette a légi közlekedést Brazíliával - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek