Koronavírus: Svájc és Belgium is lazításokra készül

Svájcban április 19-ével lazítanak a korlátozásokon annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma továbbra is növekszik. Hétfőtől - egészségügyi óvintézkedések betartása mellett - újranyithatnak az éttermek teraszai, a mozik, állatkertek, botanikus kertek és az edzőtermek. A teraszokon maszkot kell viselni, amelyet az étkezés idejére levehetnek a vendégek.

A svájci parlament előttForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A szabadban legfeljebb száz, beltéren pedig maximum ötven résztvevővel engedélyezik a rendezvényeket. A színházak és koncerttermek legfeljebb egyharmados telítettséggel fogadhatnak nézőket, az egyetemek pedig visszaállhatnak a tantermi oktatásra.

"Az esetszám növekszik, de már nem olyan erősen" - mondta Alain Berset svájci egészségügyi miniszter. A kormány ezért kész egy kicsivel nagyobb kockázatot vállalni - fogalmazott a tárcavezető, miután a lazításokat már napok óta sürgették a vállalkozásokat tömörítő szervezetek. Az utóbbi két hétben átlagosan 303 fertőzött jutott százezer főre. Eddig a lakosság nagyjából nyolc százalékát immunizálták. A 8,6 millió lakosú alpesi országban a járvány kitörése óta 627 968 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 485-en hunytak el a kórban.

Belgiumban "óvatos" lazításokat vezetnek be a jövő héttől

A határozat értelmében a mintegy három hétig tartó lezárás után, hétfőtől újranyithatnak az iskolák, de a középfokú oktatási intézmények második és harmadik osztályos tanulói csak félidős távoktatásban folytathatják a tanulmányaikat. Ugyancsak hétfőtől megszűnik a nem elengedhetetlen célból történő beutazások tilalma, azonban az úgynevezett "vörös zónákból" érkezőknek 14 napos karantént és kétszeres tesztelést ír elő a belga kormány. Alexander de Croo belga miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás eltörlése ellenére sem ajánlja az "utazgatásokat".

Április utolsó hetében ismét megnyithatják kapuikat a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok. A kozmetikus, fodrász, masszázs- és tetoválószalonok is újra fogadhatnak vendégeket. A kormány úgy tervezi, hogy május első hetében kinyithassanak a vendéglátó egységek kültéri teraszai, a vidámparkok és a piacok. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, ezt követően tarthatnak nagyobb lélegzetű sport- és kulturális eseményeket is.

A 11 és fél milliós lélekszámú Belgiumban az új fertőzéses esetek száma az elmúlt hét napon 19 százalékkal csökkent. Naponta átlagosan 3422 megbetegedést regisztráltak. Enyhén, 7 százalékkal csökkent a kórházi felvételek száma is, azonban a járvány okozta elhalálozási arány, 24 százalékkal nőtt az elmúlt héten. Az országban 5,49 százalékos az átoltottsági arány - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek