A magyar hegymászó április első hetében indul a Mount Everest tiszta meghódítására

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, ez idő alatt a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack használata nélkül.

A Mount Everest egyik alapbázisánálForrás: truthseeker08/Pixabay

Ennél többet magyar részről csak a példaképe, Erőss Zsolt tudhatott maga mögött. Ő lehet az első magyar, akinek sikerül pótlólagos oxigén nélkül megmásznia a világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyét a "Tisztán" Magyar Everest Expedícióban - olvasható az MTI hírében.

Varga Csaba elmondta, hogy miután április 8-án megkezdi az útját, először a nepáli fővárosba, Katmanduba érkezik meg, ahonnan előreláthatólag egy hét alatt éri el az Everest alaptáborát. A trekking első napján Luklába repül, onnan megy tovább a 2800 méteren fekvő Phakdingig. A következő célpont Namche Bazar, majd Tengboche, Dingboche és végül Lobuche érintésével érkezik meg az 5360 méteren kialakított alaptáborba.

A trekking teljes időtartama alatt mintegy 4000 méternyi szintemelkedést kell magam mögött hagynom, ami kiváló előakklimatizáció lesz

- mondta a hegymászó.

A hegymászó eredetileg a kínai oldalról mászta volna meg a Csomolungmát, de ez idén nem lehetséges, így a déli, nepáli oldalról indul a csúcs felé. Mint mondta, a déli útvonal előnyei közé tartozik például, hogy könnyebben megközelíthető és stabilabb időjárás jellemzi.

Az útvonal legveszélyesebb szakasza a Khumbu-jégesés, ami egy hatalmas, meredek jégfolyam. Mivel folyamatosan mozgásban van, a Khumbu-jégesés lényegében egy óriási és instabil jégtornyok alkotta mozgó labirintus, amelyen a mászóknak az akklimatizációs körökön is többször keresztül kell haladniuk, ugyanis a jégesés az alaptábor és a legalacsonyabban lévő magaslati tábor között helyezkedik el.

Sorba kell állni, hogy felmászhassanak a csúcsra; remélhetőleg 2021-ben nem lesznek annyira sokanForrás: Handout / Project Possible / AFP

"Pótlólagos oxigén nélkül messze a legnagyobb nehézséget mégis a hegy puszta magassága jelenti, hiszen 8000 méter fölött, a halálzónában még 848 métert kell megtenni a csúcsig" - jegyezte meg a mászó. Egy nyolcezres expedícióban az igazi nehézséget a magassággal egyre fokozódó oxigénhiány jelenti. Ugyanis a csúcsrégióban a levegő oxigéntartalma már csak 30 százaléka a tengerszinten mérhetőnek.

Beszélt arról is, hogy egy nyolcezres expedíción mindig vannak holtpontok. "De van mibe kapaszkodnom, hiszen a célom túlmutat azon, hogy én magam meg akarom mászni a világ legmagasabb hegyét. A magyar zászlót szeretném kifeszíteni a csúcson, erdélyi magyarként képviselve a Kárpát-medencei magyarságot. Az a célom, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül másszam meg az Everestet és ezzel Magyarország legyen a 40. nemzet a világon, amelynek ez sikerült" - jelentette ki Varga Csaba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek