Csehország meghosszabbítja a szükségállapotot, Ciprus az új fertőzések miatt aggódik

Csehországban április 11-ig újra meghosszabbítják a március 28-án lejáró szükségállapotot. Az utóbbi napokban ugyan folyamatosan gyengül a járvány, javul a kórházi helyzet is, de a kormány egyelőre nem kíván enyhíteni a szigorú óvintézkedéseken. A kormányfő és az egészségügyi miniszter egyaránt úgy fogalmazott: remélik, hogy ez a szükségállapot utolsó meghosszabbítása.

Földre festett keresztekkel emlékeznek a koronavírus áldozatairaForrás: AFP/Michal Cizek

"Hetedszer lépek önök elé, hogy a szükségállapot meghosszabbítását kérjem, bízom benne, hogy ez valóban utoljára van" - jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter. Csehországban jelenleg egyebek között tilos a szabad mozgás az egyes járások között.

Cipruson aggódnak a variánsok okozta fertőzések növekedése miatt

Aggasztóan növekszik a koronavírus nagy-britanniai variánsa okozta fertőzések száma Cipruson - közölte a földközi-tengeri szigetország egészségügy-minisztériuma pénteken, hozzátéve, hogy február 16. és március 6. között az új fertőzöttek 95,5 százalékánál ezt a variánst diagnosztizálták. Mint hozzátették, a statisztikák szerint a brit variáns okozta esetek száma már február 1. és február 15. között megduplázódott.

Több európai országban elvégzett kutatások szerint a Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-változat 50 százalékban fertőzőbb, mint a korábban domináns vírus. Cipruson fiatalokat is megfertőzött, aminek következtében több fiatal került kórházba. Március 10. és március 23. között 5093 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Tizennégy nap alatt 100 ezer lakosra számítva átlagosan 573,5 ember fertőződött meg. Március 23-ig a mintegy 900 ezer lakosú országban 42 028 fertőzöttet jelentettek, közülük 248-an haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Nepál eltörölte a kötelező karantént a külföldi beutazóknak

A himalájai országba érkezők mentesülnek az eddig kötelező vesztegzár alól, ha igazolják, hogy megkapták a koronavírus elleni oltást vagy azt, hogy elutazásuk előtt legfeljebb 72 órával PCR-tesztet végeztettek, amelynek eredménye negatív lett. Az érkezőket ugyanakkor koronavírus-gyorstesztnek vetik alá még a repülőtéren, és ha ez pozitív eredményt mutat, szállodai karanténban kell maradniuk - közölte az ázsiai ország turizmusügyi minisztériumának szóvivője pénteken.

Nepál azt reméli az enyhítéstől, hogy újraindul a hegymászóturizmus, a külföldi alpinistáktól származó bevétel ugyanis fontos az ázsiai ország gazdaságának. Nepál egy éve, 2020 tavaszán éppen a hegymászószezon előtt zárta le a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre vezető utakat. Az országban a koronavírus-járvány miatt tavaly után idén is elmarad "a színek fesztiváljaként" emlegetett Holi ünnep, amelyet Indiában viszont megtartanak most hétvégén. Nepálban jelenleg oltóanyaghiány miatt átmenetileg szünetelnek az oltások - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek