Új, duplamutáns vírusvariánst találtak

  India 18 államából gyűjtöttek vírusmintákat, melyekben összesen 772 mutációt találtak, ezekből egy kettős mutáns volt, vagyis két mutáció is történt egy víruson belül. A 10 787 minta közül 736-ban volt jelen a brit mutáns, 34-ben a dél-afrikai, és egyben a brazil változat.

  Tesztelésre várakozók MumbaibanForrás: AFP/Indranil Mukherjee

  A közelmúltban Indiában megugrott a fertőzések száma, de a kormány szerint nincs összefüggés a növekvő esetszám és az új változatok között. A vírusmutációk elég gyakoriak, de a legtöbbjük nem jelent nagy változást a fertőzőképességben vagy a súlyos fertőzés kialakulásának kockázatában, ugyanakkor az is előfordul, hogy egyes mutációk, mint például az Egyesült Királyságban vagy a Dél-Afrikában talált variáns, a vírust fertőzőbbé és egyes esetekben még halálosabbá teszik.

  Mint Shahid Jameel virológus elmondta, ha egy mutáció a vírus tüskefehérjének kulcsfontosságú területeit érinti, akkor növelheti a kockázatokat, és lehetővé teheti, hogy a vírus kikerülje az immunrendszer védekezőmechanizmusait. Dr. Jameel hozzátette, hogy "külön törzs alakulhatott ki Indiában az L452R és az E484Q mutációk találkozásával".

  A hatóságok közleménye szerint "noha Indiában találtak aggodalomra okot adó variánsokat, ezekből nem találták olyan sokat, amely elegendő lenne ahhoz, hogy közvetlen kapcsolatot állapítsanak meg ezek és az esetszámok növekedése között - derül ki a bbc.com cikkéből.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek