Gulyás Gergely: Nincs még itt az ideje a lazításnak

Nincs még itt az ideje a lazításnak, az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely kiemelte: a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, és a számok rendkívül rosszak, de az egészségügyben rendelkezésre állnak szabad kapacitások.

Fotó: Csudai Sándor / Origo

Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, tegyen meg mindent, hogy a kontaktusok számát csökkenthessék, így gyorsan visszahúzódhat a mostani hullám. Ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz – közölte a tárcavezető, majd hozzátette talán már hetekben, napokban lehet számolni az időt a korlátozások lazításáig".

A kormányinfón újságírói kérdésekre reagálva Gulyás Gergely az alábbiakat közölte:

• Soha nem volt olyan terve a kormánynak, hogy kötelezővé tegye az FFP2-es maszkot; a maszkviselés kötelező, bármilyen maszk megfelel.
• A szépségipar kinyitására jövő héten még nincs lehetőség, de tudják, hogy ezeknek a szolgáltatóknak a nagyhét különösen fontos, a járványügyi helyzettől függ, mikor tudnak a szabályokon változtatni.
• A koronavírusos betegek kezelésére szolgáló Favipiravir már valamennyi magyar gyógyszertár számára elérhető, akár magyar gyártásból is, így kellő mennyiségben rendelkezésre áll.
• 70 ezer euróba kerül a kormány által vásárolt Airbus 330-as repülőgép egy kínai útja, míg korábban, bérelt repülőgéppel 200 ezer euróba került egy út. Tehát egyharmadába kerül, ha saját repülővel hozzák Magyarországra a kínai vakcinát - jegyezte meg.
• A szabad kórházi ágyak számát firtató kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne. A fertőzés mértéke nem azonos az országban, a brit mutáns Szlovákiából érkezett, ezért Észak-Magyarországon magasabb a fertőzöttség és a kórházakban is ott van kevesebb szabad kapacitás. A kapacitásokat az Országos Kórházi Főigazgatóság szinte percről percre követi, ha bárhol egy kórház betelik, akkor megváltoztatják a betegutat.
Több mint 10 ezer kórházi ágy szabad és a matematikusok szerint 14-15 ezernél nem lesz több a kórházban ápolt betegek száma a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán sem. Közölte, ha mégis többen kerülnek kórházba, a katasztrófavédelemnek jóval 20 ezer feletti ágyszámra is van terve.
• A miniszter álhírnek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek megyénkénti, regionális védekezésről, szigorításról szóltak.
• Hangsúlyozta: az első számú parancs jelenleg az életmentés, ezért elsősorban a 65 év felettieket oltják és nem például az érettségiztető tanárokat. Az érettségik május-júniusban vannak, addigra már igen sokan be lesznek oltva, akkor már az érettségik biztonságosan lebonyolíthatók - jegyezte meg.
• Az újranyitási terv tartalmazni fogja, hogy milyen jogosítvány társul majd az oltási igazolványhoz. Megjegyezte, ez egy nehéz társadalmi kérdés, mert ugyan elvileg senkinek nem lesz rosszabb attól, ha valaki más szabadabban mozog, mégis sokan méltánytalannak érzik, hogy más esetleg szállodába mehet, miközben ők is regisztráltak az oltásra, csak még nem kapták azt meg.
• Ha valakit beoltottak, bekerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatai közé, ez alapján minden beoltott automatikusan, postai úton megkapja a védettségi igazolást. Az oltottak igazolásán érvényességi idő nem szerepel, mivel ma még nem lehet tudni, hogy mennyi ideig nyújtanak védettséget a vakcinák. A betegségen átesettek igazolása a betegségtől számított fél évig érvényes, aki pedig laboratóriumi vizsgálattal igazolja, hogy a szervezete ellenanyagot termel, négy hónapig érvényes védettségi igazolványt kap.

A legfrissebb, szerdai járványadatok szerint 207-en meghaltak, több mint 6500 új fertőzött van, több mint 10 ezren vannak kórházban, és 1170 ember van jelenleg lélegeztetőgépen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek