Rekordot döntött a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Mint az nnk.gov.hu híréből kiderül, a 10. héten tovább növekedett a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja, az eredmények meghaladták az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket.

A kép illusztrációForrás: duxX/shutterstock.com

A vizsgált szennyvízminták esetében emelkedés mérhető Budapest központi szennyvíztisztító mintájában, Miskolcon, Szombathelyen, Zalaegerszegen. A többi városban a koncentráció stagnált, míg csökkenés ezen a héten sem volt sehol tapasztalható egyik településen sem.

Kaposváron, Székesfehérváron, Budapesten, Kecskeméten, Szekszárdon, Miskolcon, Nyíregyházán, Szombathelyen, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben megemelkedett a koncentráció, míg a többi városban mérsékelte.

Mint Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, legalább még egy-két hétig számíthatunk a fertőzöttek számának emelkedésére. A 10. heti adatokat összehasonlítva a 9. heti adatokkal már egy hét vonatkozásában is látható a nagyfokú emelkedés. A 10. héten a fertőzöttek száma 55 484 fő volt, míg a 9. héten ugyanez a szám 35802 fő volt, tehát közel 20 ezres, majdnem 55%-os emelkedés történt.

Mint hozzátette, a 10. héten a főváros területén azonosították a fertőzöttek 21%-át, míg Pest megyében 18, Győr-Moson-Sopronban 6%-át, a legkevesebb fertőzött továbbra is Zala megyében található, az esetek 1%-a köthető ide. Egy hét alatt a legnagyobb arányban Pest megyében és Budapesten nőtt a fertőzöttek száma, Pest megyében 81%-al, Budapesten 68%-al. A legkisebb arányban Tolna megyében nőtt az új fertőzöttek aránya, 25%-al, ezt követi Somogy megye 26%-al.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek