A beoltottak mentesülnek egy korlátozás alól az Egyesült Államokban

  Enyhítettek bizonyos korlátozásokon az Egyesült Államokban, és mostantól kis csoportokban beltéren, maszk viselése nélkül is találkozhatnak egymással azok, akik megkapták minden szükséges oltásukat a koronavírus ellen - adja hírül az MTI.

  Oltás Los AngelesbenForrás: AFP/Patrick T. Fallon

  "Ha ön és egy barátja vagy családtagja egyaránt be van oltva, akkor együtt vacsorázhatnak maszk viselése és távolságtartás nélkül" - közölte Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója. Emellett aláhúzta, hogy a "teljesen beoltott" emberek maszk nélkül is találkozhatnak azon még nem beoltott ismerőseikkel, akik alacsony kockázati kategóriába tartoznak. A központ ugyanakkor azt is leszögezte, hogy továbbra is kerülni kell a nem feltétlenül szükséges utazásokat, és közterületen továbbra is mindenkinek maszkot kell viselnie.

  A járványügyi központ iránymutatása szerint az emberek két héttel az utolsó adag vakcina beadása után tekinthetők "teljesen beoltottnak". Ez a Moderna és a Pfizer-BioNTech oltásának esetében a második adagot jelenti. A Johnson & Johnson nemrégiben engedélyezett, egydózisú vakcinája esetében pedig két héttel az egyetlen oltás beadását követően alakul ki a védettség.

  Eddig az amerikai lakosság nagyjából 9 százaléka kapta meg minden szükséges oltását. Ez a szám folyamatosan nő, naponta körülbelül 2 millió vakcinával. A CDC adatai szerint több mint 60 millió ember kapott már legalább egy adag vakcinát, és több mint 31 millió embert oltottak be teljes mértékben.

  A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 40 340 új esetet jelentettek az Egyesült Államokban, a világjárvány kezdete óta pedig több mint 29 millióan kapták el a betegséget az országban. Egy nap alatt 669 halálesetet jelentettek, a halálos áldozatok száma pedig mára meghaladja az 525 ezret.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!