Hollandia meghosszabbítja a kijárási tilalmat, a WHO az egyik vakcináról nyilatkozik

Hollandia március 2-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány nyomán bevezetett éjszakai kijárási tilalmat. Az ország lakói a következő hetekben továbbra is csak nyomós indok alapján hagyhatják el otthonaikat este kilenc óra és reggel fél öt között. A kijárási tilalmat január 23-án rendelték el a koronavírus, illetve fertőzőbb mutációi terjedésének megakadályozására.

Havazás EindhovenbenForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Mark Rutte holland miniszterelnök február 2-án jelentette be, hogy meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt október óta hatályban lévő karantén intézkedések túlnyomó többségét, de akkor még nem született döntés a vitatott éjszakai kijárási tilalom ügyében, amely miatt erőszakos tüntetések is voltak.
Az országban hétfőn újranyithattak az általános iskolák és a napközik, bár többségük a téli időjárás miatt továbbra is zárva tartott.

A koronavírus brit változata Hollandiában jelenleg az újonnan regisztrált esetek mintegy felét teszi ki.
A járvány kezdete óta az országban 1 021 941 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 14 541 ember halt meg a Covid-19 betegség szövődményekben.

Több adatra van szükség az AstraZeneca vakcinájának jóváhagyásához

Több adatra van szükség az AstraZeneca vakcinájának a WHO általi jóváhagyásához - jelentették ki az ENSZ egészségügyi szervezetének szakértői, reagálva arra az új tanulmányra, amely szerint a svéd-brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás korlátozottan hatékony a SARS-CoV-2 nevű vírus dél-afrikai mutációjával szemben.

A dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem kutatása szerint az AstraZeneca jóval kevésbé hatékony az először a Dél-afrikai Köztársáságban azonosított koronavírus-mutáció esetében a Covid-19-betegség könnyebb formáival szemben. "Ez nyilvánvalóan aggasztó hír" - jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmány kevés, többségében fiatal felnőtt részvételével végzett kísérleteken alapul. "Nem szabad arra a következtetésre jutnunk, hogy ez a vakcina egyáltalán nem működik" - jelentette ki Szumija Szvamináthán, a WHO tudományos főmunkatársa. A rendelkezésre álló bizonyíték szerint ez a védőoltás csökkenti a halálesetek, a kórházi ápolásra szorulók és a betegség súlyos formáinak a számát - mondta, hozzátéve, hogy további tanulmányokra van szükség.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával megalakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) vezetője, Richard Hachette szerint is korai elutasítani ezt a vakcinát. A CEPI a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség mellett vezeti a vakcinák méltányos elosztására létrehozott COVAX kezdeményezést, és a kutatási mechanizmusokért felelős.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója hangsúlyozta, hogy "a vakcinák elsődleges feladata jelenleg a kórházi ápolásra szorulók és a halálesetek számának csökkentése. Úgy tűnik, jelenleg az adatok arról tanúskodnak, hogy valamennyi vakcina ezt teszi". Elismerte ugyanakkor, hogy talán egy második és harmadik generációs védőoltásra lenne szükség, hogy még többet tehessenek, de emlékeztetett, hogy "válságkezelésben azt kell tenni, amit azonnal meg lehet tenni".

A dél-afrikai egészségügyi hatóságok közölték, hogy leállítják a héten tervezett oltási kampányt az AstraZeneca/Oxford vakcinával, és helyette az amerikai Johnson and Johnsonét kezdik használni. A WHO a COVAX kezdeményezés keretében AstraZenecával szeretné elősegíteni a szegény és mérsékelt jövedelmű országok beoltását, amelyek nem tudtak a maguk számára elsődleges szállítmányokat lekötni a gyógyszergyáraknál. A WHO tanácsadó bizottsága hétfői ülésén fontolóra vette, hogy új irányvonalakat ad ki az AstraZeneca-oltás felhasználásához - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, hozzátéve, hogy kedden fog tárgyalni ezekről a bizottsággal.

Nagy-Britannia az új tanulmány ellenére tovább folytatja a lakosság oltását AstraZenecával - közölte hétfőn a brit oltásügyi államtitkár. Edward Argar brit egészségügyi államtitkár szerint 147 dél-afrikai mutánssal fertőzöttről tudnak. A hírekre reagálva az AstraZeneca gyógyszertár közölte: hisz abban, hogy a vakcina meg tudja védeni az embereket a betegség súlyos formái ellen, és hozzátette, hogy a tanulmány keretében csak 2000 egészséges fiatalt teszteltek.

LondonForrás: AFP/Tolga Akmen

Angliában nem lesz domináns a dél-afrikai vírusvariáns

A dél-afrikai koronavírus-variáns terjedési tulajdonságai alapján nem valószínű, hogy ez a változat válna a legelterjedtebbé Nagy-Britanniában - mondta hétfőn Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes. A Downing Streeten tartott sajtóértekezletén Van Tam professzor leszögezte: a brit koronavírus-járvány domináns okozója a Délkelet-Angliában tavaly azonosított kenti változat, és bőséges mennyiségű vizsgálati adat utal arra, hogy e variáns ellen hatékonyak a brit oltási kampányban jelenleg használt vakcinák is.

Hozzátette: ellentétben a brit sajtóban "kissé ijesztő szalagcímek" alatt megjelent értesülésekkel, valószínű az is, hogy a Nagy-Britanniában legnagyobb számban használt Oxford/AstraZeneca-oltóanyag a dél-afrikai koronavírus-variáns esetében is alkalmas a súlyosabb megbetegedések kialakulásának megakadályozására. Az angliai tisztifőorvos-helyettes elmondta azt is, hogy a többi vakcinagyártó, amelyekkel a brit kormány szintén kapcsolatban van - a Pfizer/BioNTech, a Janssen és a Novavax - előzetes, klinikai vagy szerológiai vizsgálati adatokat tett közzé oltóanyagairól a dél-afrikai variánssal összefüggésben.

Ezeket a vizsgálati anyagokat egységes csomagként kezelve bízni lehet abban, hogy e vakcinák a dél-afrikai vírusváltozat esetében is jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedések számát, még akkor is, ha a fertőződések megakadályozásában esetleg valamivel kevésbé hatékonyak - fogalmazott Van Tam professzor. A dél-afrikai variánst eddig mindössze 147 páciens koronavírus-szűrővizsgálati leletében azonosították Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatban Jonathan Van Tam elmondta: a dél-afrikai változatnak semmiféle olyan kifejezett terjedési tulajdonsága, fertőzőképességi előnye nincs a többi koronavírus-variánshoz képest, amely miatt azt kellene feltételezni, hogy a következő hónapokban ez a változat válik a domináns koronavírus-típussá.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes mindezek alapján nyomatékosan kérte, hogy senki ne halogassa a koronavírus elleni oltás beadatását abból a meggondolásból, hogy majd inkább a dél-afrikai variánsra átdolgozott - a gyártók által őszre kilátásba helyezett - vakcinákat adatja be magának.
Elmondta: amikor kész lesz a módosított oltóanyag, mindenki újraoltathatja magát, és azoknak, akik a jelenlegi vakcinák mindkét dózisát megkapják, a dél-afrikai és egyéb vírusvariánsokra átdolgozott későbbi oltóanyagokból már csak egy adagra lesz szükségük.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este, vidéki látogatásán újságíróknak elmondta: a tudományos vizsgálati adatok alapján nagyfokú bizalommal kijelentheti, hogy a Nagy-Britanniában forgalmazott oltóanyagok - jelenleg a Pfizer/BioNTech és az Oxford/AstraZeneca - minden esetben nagy hatékonysággal akadályozzák meg a súlyos betegségek kialakulását és a haláleseteket.
Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfői sajtóértekezleten elmondta: a koronavírus elleni oltás első adagját eddig csaknem 12,3 millióan kapták meg, és ez azt jelenti, hogy a teljes brit felnőtt lakosságnak majdnem a negyedét már beoltották.

Hancock kiemelte, hogy a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportba sorolt 80 éven felüliek 91 százaléka, a 75-79 év közöttiek 95 százaléka, a 70-74 év közöttieknek csaknem a 75 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. Mindeközben továbbra is jelentős ütemben csökken az új fertőződések és a halálozások száma. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a hétfő este zárult egy hétben 124 001 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel, 42 125-tel, 25,4 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a hétfőn zárult egy hétben 6234 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 1799-cel, 22,4 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve - derül ki az MTI híreiből.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek