Ezt az országot sújtja most a legkevésbé a járvány Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint jelenleg Izland az egyetlen olyan ország, amely zöld státusszal rendelkezik a járványhelyzet súlyosságát illusztráló térképen - írja az icelandmonitor.mbl.is.

IzlandForrás: Monica Volpin/pixabay.com

Az ECDC december 17-e óta hetente, csütörtökönként frissíti a térképeit az előző 14 nap alatt elvégzett tesztek száma és a pozitív eredmények aránya alapján. Ez alapján pedig Izland az egyetlen ország, amely zöldnek minősül Európában, ugyanakkor Görögország szigetei is zöld jelölést kaptak. Ez Izland esetében azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra átlagosan 25,77 fertőzött jut, a tesztek pozitivitási aránya pedig 4 százalék alatt van.

Sárga zónába Norvégia, Finnország és Görögország esik, emellett Dánia egyes részei is ide sorolhatók. A helyzet Portugáliában és Spanyolországban a legrosszabb, ahol a 14 napi adatok szerint 1429, illetve 1026 eset jut 100 ezer főre. Az Egyesült Királyság adatai már nem szerepelnek az összesítésben.

Izlandon jelenleg 17 embert ápolnak kórházában, egyikük sem szorul intenzív ellátásra. Tegnap nem találtak új helyi esetet, egy fertőzöttet azonosítottak a határátkelésen történő szűrés során, és két, szintén a határon tesztelt utazó még várja az antitest-vizsgálatok eredményeit.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek