Izlandon földcsuszamlás miatt kellett kiüríteni egy települést

Tegnap súlyos földcsuszamlás történt az izlandi Seyðisfjörðurban, ami legalább tíz otthont súlyosan megrongált. Ezt követően a katasztrófavédelem vészhelyzeti fokozatra emelte a városban kedd óta érvényben lévő riasztást. Tegnap este az egész, 600 fős települést kiürítették, és a közeli Eskifjörður egyes részeiről is ki kellett költöztetni az embereket. Voltak, akik barátoknál vagy rokonoknál töltötték az éjszakát, a többieket egy szállodában helyezték el - adja hírül az icelandmonitor.com.

Forrás: AFP/Gunnar Gunnarsson

Az egy héten át tartó, heves esőzések miatt bekövetkező földcsuszamlás elsodorta az egyik házat az alapjáról, az itt lakók még sosem tapasztaltak ilyen súlyos katasztrófahelyzetet.

Mint a városi tanács volt elnöke, Hildur Þórisdóttir elmondta, szerencse a szerencsétlenségben, hogy senki nem halt meg a földcsuszamlásban, de ő attól tart, hogy még nincs vége, és még több ház fog áldozatul esni, mert hatalmas mennyiségű víz halmozódott fel a hegyekben. Úgy véli, hosszú időnek kell eltelnie, míg a lakók ismét biztonságban érezhetik magukat a hegyek közelében.A hatóságok úgy döntöttek, egyelőre nem engedik vissza a lakókat, holnap újraértékelik a helyzetet.

Forrás: AFP/Gunnar Gunnarsson
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek