Dánia nem bízik a dubaji tesztekben, Belgium megtiltja az utazást

Dánia átmenetileg nem fogad légi járatokat az Egyesült Arab Emírségekből, mert felmerült a gyanú, hogy nem megbízhatók azok a koronavírustesztek, amelyeknek a Dubajból kiutazókat vetik alá - adja hírül az MTI. Dánia az elsők között jelentette be, hogy negatív teszttel a világ bármely részéről fogad utazókat, és január 9-től jezdve minden külföldi állampolgár beléphetett, aki igazolta, hogy nem fertőzött, vagy azt, hogy a beutazást megelőző, meghatározott időszakban átesett a betegségen.

A koppenhágai reptér májusbanForrás: AFP/Liselotte Sabroe

Most azonban az ország úgy döntött, hogy állampolgári bejelentések alapján alaposan kivizsgálja a dubaji tesztelési gyakorlatot. Mint Benny Engelbrecht közlekedési miniszter elmondta, "teljesen biztosak" akarnak lenni abban, hogy "nem lesz gond". Mint hozzátette, a koronavírus dél-afrikai variánsát bizonyítottan Dubajból hurcolta be egy utazó Dániába.

A dán külügyminisztérium január 8-ai ajánlásában arra figyelmeztette a dánokat, ne utazzanak külföldre még üzleti ügyben sem, mert fennáll a veszélye, hogy hazahozzák a vírust, különösen a korábbiaknál is gyorsabban terjedő valamely új variánsát. Előzőleg számos dán híresség, köztük Mikkel Kessler korábbi világbajnok ökölvívó, Nicklas Bendtner volt válogatott labdarúgó vagy Michael Maze asztaliteniszező posztolt magáról képet a közösségi médiában, amin dubaji utazását örökítette meg.

Az Egyesült Arab Emírségekben pénteken már a 11. egymást követő napon döntött rekordot az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 3552 regisztrálttal. Szerdától emiatt újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be: betiltják az esküvőket és a nyilvános összejöveteleket, egyszerre legfeljebb tíz családtag találkozhat. A szigorításokra azért is volt szükség, mert olyan sok koronavírus-fertőzött került kórházba, hogy el kellett halasztani a nem életmentő műtéteket.

Belgiumban megtiltják a nem elengedhetetlen utazásokat

Az intézkedések értelmében január 27-től március 1-ig a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Ezek a rendelkezések nem vonatkoznak azokra, akik alapvető feladatokat látnak el illetve a közlekedésben dolgoznak.

A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben. A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19-betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

Sao Paulóban visszatérnek a legszigorúbb karanténhoz

Ismét a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be a 46 millió lakosával Brazília legnépesebb államának számító Sao Paulóban. A koronavírus-járvány által leginkább sújtott térségben hétfőtől két hétig beszüntetnek minden nem nélkülözhetetlen tevékenységet este 8 órától másnap reggel 6-ig, hétvégéken és ünnepnapokon is, miután az elmúlt hetekben drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzöttek és a fertőzés következtében életüket vesztők száma.

"Élet nélkül nincs gazdaság. Lét nélkül nincs gazdasági folyamat, amely túlélhetne. Először az emberekre kell vigyáznunk, biztosítanunk kell az életüket" - fogalmazott Joao Doria kormányzó. A szigorításokat azzal is indokolta, hogy az államban nagyon megugrott a fertőzöttek száma: január első három hetében 79 százalékkal több esetre bukkantak, mint decemberben. Az államban 1 679 ezer fertőzöttet és 51 ezer halálesetet tartanak nyilván. Az elhunytak száma egyenesen a kétszeresére nőtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek