Hónapokig sodródhatott az óceánon a kokainnal teli szellemcsónak

A Marshall-szigeteki rendőrség a valaha itt fellelt legnagyobb kábítószer-szállítmányra csapott le az egyik kis szigeten partra mosott, elhagyatott csónakon. A hatóságok úgy vélik, hogy a jármű Latin-Amerikából sodródhatott át a Csendes-óceánon, és akár hónapokat, vagy egy évet is tölthetett a nyílt tengeren - derül ki a bbc.com cikkéből.

A hányatott sorsú csónakForrás: AFP/Marshall Islands Police Department

Az 5,5 méter hosszú hajót egy helyi lakos találta meg az Ailuk-atollon, és társaival meg is próbálták elmozdítani, de nem jártak sikerrel, mivel a szerkezet túl nehéz volt. Miután tüzetesebben megvizsgálták, felfedezték a csomagokat a hajó belsejében, egy rejtett rekeszben.

A 649 kg-nyi kokain becsült értéke 80 millió dollár. Nem ritka egyébként, hogy kábítószert mossanak partra a tengeráramlatok a csendes csendes-óceáni szigetcsoporton, de ezeknek az eseteknek a nagy része nem jut a hatóságok tudomására, mert a megtalálók eladják a zsákmányt. A hatóságok beszámolói szerint mindez drogproblémákhoz vezetett a szigeten, és növekszik a crack fogyasztásának mellékhatásai miatt kórházba kerülők száma.

A rendőrség ezért is különösen hálás most a megtalálóknak, hogy bejelentették a fogást, a kábítószert kedden el is égették két csomag kivételével, amelyeket tesztelés céljából az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatalához küldtek.

Hogy mégis miért hagyták el a hajót, arról nem tudni biztosat, a tulajdonosok talán rajtaütéstől tartva hagyták magára, vagy a vihar sodorta el eredeti helyéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek