Svájc szigorít, Portugáliában meghosszabbították a veszélyhelyzetet

  Svájc újabb szigorításokat rendelt el pénteken a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, de a sípályák, illetve a hozzájuk kapcsolódó üdülőhelyek nyitva maradhatnak a belföldi turisták előtt. A helyi üdülőknek ugyanakkor hatósági engedélyre van szükségük, hogy vendégeket fogadhassanak december 22-ét követően. A svájci kormány hangsúlyozta, hogy ezeket visszavonják, amennyiben nem tartják be a szigorú járványügyi előírásokat. A többi között a síliftek, kiskabinos felvonók és vonatok kapacitását kétharmadára csökkentik december 9-től kezdődően. Az alpesi országtól eltérően a szomszédos Franciaország, Olaszország és Németország nem engedélyezi a téli sportokat az ünnepek alatt - adja hírül az MTI.

  A svájci Sankt MoritzForrás: AFP/Fabrice Coffrini

  A téli turizmus kérdésében az osztrák kormány középutas megoldást választott: a sípályák, felvonók ugyan december 24-én kinyithatnak, a hotelek és vendéglátó egységek azonban zárva maradnak előreláthatóan január 7-éig. Az olasz kormány a sípályák újranyitását nem engedélyezte csütörtökön, ami azonnali tiltakozáshoz vezetett az érintett tartományok részéről. A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldi síelésből hazatérő olaszokra is vonatkozik.

  A 8,6 milliós lakosú Svájcban az utóbbi hetekben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta az alpesi országban 344 497 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 5243-an elhunytak a kórban.

  A svájci kormány egyebek mellett olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek értelmében többek között betiltották az éneklést az iskolákban. A hatóságok emellett olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, miszerint a magánrendezvényeken legfeljebb két háztartás tagjai vehetnek részt, illetve korlátozták az egyes üzletekben a vásárlók számát, valamint arra bíztatták a munkaadókat, hogy tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

  Olaszországban egyedül Abruzzo tartomány marad kiemelten veszélyes zóna 

  Olaszországban csökkentik a tartományok járványveszélyességének fokozatát, miközben egy nap alatt 24 ezer új fertőzöttet szűrtek ki és 814 beteg halt meg az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

  Vasárnaptól ismét módosul a tartományok besorolása a járvány veszélyességi fokozata szerint. Vörös, vagyis kiemelten veszélyes térségből közepesen veszélyes, narancssárga övezetbe kerül át Campania, Toszkána, Valle d'Aosta. Narancssárgának számít már Lombardia, Piemont, Calabria és Basilicata is, ami azt jelenti, hogy a tartományokba kizárólag engedéllyel lehet belépni, az üzletek nyitva tartanak, de presszók és éttermek reggel öttől este tízig csak elvitelre dolgozhatnak.

  A korábban narancssárga Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Umbria, Puglia sárga, vagyis alacsonyan veszélyes térség lesz, ami azt jelenti, hogy oda egy másik sárga régióból át lehet lépni. Ezeken a területeken korlátozásnak a vendéglátás kora esti zárása és az éjszakai kijárási tilalom számít.

  Vörös tartomány vasárnaptól egyedül Abruzzo marad, de az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint további tartományokban szigoríthatnak a következő időszakban, ha nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványgörbét. Giuseppe Conte miniszterelnök korábban azt mondta, hogy karácsonyra az egész ország sárga színű, vagyis alacsonyan veszélyes lehet. Ennek ellenére december 21. és január 6. között az összes tartomány között tilos lesz a mozgás, december 25-én és 26-án, valamint január elsején pedig a városok, települések közötti közlekedést sem engedélyezik.
  Az északi tartományok elnökeinek bírálatata szerint a kormány ezzel csak azt éri el, hogy december 21. előtt "tömegek" indulnak el a déli országrészbe az ünnepekre, ami ismét a járvány terjedésének erősítését idézheti elő.

  Egy nap alatt 24 099 új fertőzőttet szűrtek az előző napi valamivel több mint 23 ezer után. Egy héttel ezelőtt - hasonló tesztelési számmal - a szűrt fertőzöttek napi száma még 28 ezer volt. Egy nap alatt 814 beteg hunyt el a korábbi 993-hoz képest, a halottak száma elérte az 58 852-t. A járvány február végi terjedése óta 229 orvos hunyt el a betegségben. A több mint kétszáz olaszországi büntetés-végrehajtási intézet majdnem 60 ezer rabja között 957-en betegedtek meg.

  Szűrés az abruzzói L'AquilábanForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Mancini

  Portugáliában december 23-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetet

  Az országos veszélyhelyzetet eredetileg november 9-én vezették be ismét. A portugál jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet 15 napra rendelhető el, de akárhány alkalommal meghosszabbítható újabb 15 nappal. A rendkívüli jogrend értelmében az ország kiterjedt térségeiben, így a fővárosban és az északi Portóban is szigorú kijárási korlátozásokat és zárórákat rendeltek el.

  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra átlagosan 628 újabb eset jutott Portugáliában. Október végén ez a mutató még nem érte el a 350-et. A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában több mint 312 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 4803 halálesetet jelentettek. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre.

  Törökországban új járványügyi szabályokat hoztak

  Pénteken a kis-ázsiai országban 193 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 509-re emelkedett. A szerdai adat ugyancsak 193, a csütörtöki pedig 187 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5611-ről 5703-ra.
  A gyógyultak száma 4811-gyel 423 142-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig több mint 19,3 millió vírustesztet végeztek el.

  Törökországban kedd este új járványügyi szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem befolyásolja. Az országban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozva volt, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!