Ukrajna ismét átsorolta Magyarországot, Franciaországban enyhítenek

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után két nap is ezres nagyságrenddel döntve meg a korábbi csúcsot. Péntekre már több mint 14,5 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az eddig igazolt fertőzöttek összes száma pedig megközelítette a hatszázezret. Eközben Magyarországot pénteken ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna - adja hírül az MTI.

A lvivi piactérForrás: Sputnik via AFP/Stringer

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt. 

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában előző nap 14 575 esettel 598 085-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 229 áldozattal 10 598-ra. Eddig 274 324-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 313 163-ra emelkedett. A legtöbb új beteget, csaknem 1400-at megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már csaknem elérte az 56,6 ezret, az elhunytaké pedig 33 új áldozattal 1080-ra nőtt.

Az elmúlt napon is sok, 1728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.
Miután pénteken megjelent a hivatalos közlönyben az elfogadott jogszabály, szombattól már lehet helyszíni bírságot kiszabni Ukrajnában azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben, zárt nyilvános helyeken - köztük a boltokban -, valamint a közösségi közlekedési eszközökön. A nyílt utcán egyelőre nem kötelező a maszk viselése. A bírság 170-től 255 hrivnyáig terjedhet (1800-2750 forint).

Szerhij Dubrov aneszteziológus szakorvos, az ukrán egészségügyi minisztérium szakértője pénteken rámutatott: az utóbbi másfél hónapban munkája során azt tapasztalja, hogy Ukrajnában már nemcsak idős, de fiatalabb, harmincas, negyvenes, ráadásul krónikus betegségektől mentes embereknél is okoz veszélyes szövődményeket a koronavírus. Hozzátette, hogy kórházának intenzív osztályán jelenleg is két ilyen beteg van lélegeztetőgépen. Szavai szerint most kortól függetlenül ötven-ötven százalék az esély arra, hogy valakinél súlyosabb vagy könnyebb lefolyású lesz a betegség, míg nyáron a hatvan évesnél fiatalabbak még jellemzően könnyen túlestek a fertőzésen. Mint mondta, nem tudja, hogy ezt a vírus mutálódása okozza-e vagy más, hozzátéve, hogy ezt a virológusok feladata kideríteni.

A francia kormány a korlátozások fokozatos enyhítésére készül

Emmanuel Macron francia államfő kedd este jelenti be a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának menetrendjét. Ez elsősorban a kereskedelem újraindulását jelentheti, akár már november 28-tól. A nagykereskedelmi cégek internetes oldalai a kormány kérésére karácsony előtt megrendezett "fekete péntek" elnevezésű bevásárló napot elhalasztották a tervezett november 27-ről december 4-re, amikor is már várhatóan a kiskereskedelmi boltok is nyitva tarthatnak.

A színházak és a mozik azt kérték a kormánytól, hogy engedélyezze a decemberi megnyitást, még akkor is, ha a karantén feloldásával az éjszakai kijárási tilalom életben maradna, ami ajtóértesülések szerint akár karácsonyig is érvényben maradhat, azaz a franciák továbbra is csak előre kitöltött igazolással hagyhatják el az otthonukat. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője szerint az év végi ünnepek idejére az élet még nem térhet vissza a megszokott kerékvágásba. A kormány a karantén teljes feloldásához előzetesen 5 ezerben maximalizálta a napi esetszámot, amit a szakember csak az év végén, de inkább januárban tart lehetségesnek.

A kormánytagok után pénteken a francia nemzeti közegészségügyi ügynökség is megerősítette, hogy minden járványügyi mutató egyértelműen csökken. A szervezet ugyanakkor óvatosságra intett, miután "a járvány tetőzése utáni lassulás még nem jelenti a járvány végét". A kórházakban pénteken 31 906 fertőzöttet ápoltak, közülük 4582-en voltak intenzív osztályon. Mindkét szám negyedik napja csökken.
Az elhunytak száma több heti emelkedés után a múlt héten napi átlagosan 400-on stabilizálódott.
Pénteken 386-an vesztették életüket a kórházakban, de az elhunytak száma 1138-cal 48 265-re emelkedett. Ennek oka, hogy az idősotthonokban a héten meghaltak csak pénteken kerültek bele a hivatalos statisztikába.

Bezárt Printemps Haussmann üzlet kirakataForrás: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

A közegészségügyi ügynökség emlékeztetett arra, hogy kilenc nagyvárosban október 17-én éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe 20 millió ember számára, amit egy héttel később a franciák kétharmadára kiterjesztettek, majd október 30-tól az egész ország karantén alá került. Ennek eredményeként a november 9-től 15-ig tartó héten már negyven százalékkal kevesebb új fertőzéses estet tártak fel a hatóságok, a betegfelvétel a kórházakban 13 százalékkal csökkent, az intenzív osztályokon pedig 9 százalékkal kevesebb fertőzöttet ápoltak, mint az azt megelőző héten.
Az ügynökség szerint az egyértelmű javulás ellenére az óvintézkedések megtartása elengedhetetlen a vakcina januári megérkezéséig.

A párizsi városháza eközben bejelentette, hogy kijelölték azt az öt helyszínt, ahol az oltóanyagok megérkezését követően a főváros lakosságának 30-40 százalékát azonnal be lehet oltani. Az öt oltóközpontba kizárólag a 65 év felettieket és a más okok miatt veszélyeztetetteknek számítókat fogják várni.

Jelentősen csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában is

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében - a november 14-én zárult egy hétben 664 700 - hozzávetőleg nyolcvan lakosonként egy - volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma. Az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a vizsgált időszakban tízezer lakosonként naponta 7,14 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábbi 8,38 és a két héttel ezelőtti 9,52 helyett.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi hetekben mért, hosszabb ideig viszonylag stabilan 50-52 ezer között mozgó napi új fertőzésszámról 38 900-ra csökkent a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma a november 14-én zárult egyheti időszakban.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány módszertana is a napi fertőzésszám jelentős csökkenését mutatja. Hancock elmondta: a mozgó egyheti időszakra számított, tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések számának jelenlegi napi átlaga 22 287. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy héttel ezelőtt az új fertőződések ugyanígy számolt napi átlaga 24 430 volt.

Hozzátette: a statisztikai hivatal által közzétett pénteki becsléssel együtt ezek a számok ígéretesek, és azt mutatják, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedési görbéjének íve laposodóban van.
Az egészségügyi minisztérium új adatai szerint a péntek estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 20 252 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az előző nap azonosított 22 915 fertőzés után.
Országszerte eddig csaknem 38 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül péntek estig 1 473 508 lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az Egyesült Királyságban eddig 54 283 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) új számításai szerint csökkent az "R" reprodukciós ráta is, amely az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1-1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE a korábbi hetekben 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített.

Szelfi karácsonyfával LondonbanForrás: AFP/Tolga Akmen

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató országos átlagban, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust.

Svájci orvosok írásbeli listát kérnek a betegségnek leginkább kitett emberektől

Az intenzív osztályokon dolgozó svájci orvosok társasága (SGI) arra kéri a koronavírusnak leginkább kitett embereket, hogy írják össze az ápolásukkal kapcsolatos elvárásaikat arra az esetre, ha menthetetlenül megbetegednének, mert ezáltal enyhíteni tudnák a nyomást, amely a kórházak intenzív osztályaira nehezedik most, a járvány idején. Egy civilszervezet azonban, amely az időseket segíti, tiltakozik a felhívás ellen.

A Pro Senectute Schweiz nevű szervezet szerint az orvostársaság kérése átgondolatlan és tapintatlan, tagjai viszont azt mondják: az ilyen "végrendeletek" nagyon sokat segíthetnek, amikor fájdalmas, de gyors, mégis etikus döntéseket kell hozniuk sok válságos állapotban lévő beteg ápolása közben. Arra kérik a 60 év felettieket, a krónikus alapbetegségekkel küzdőket, hogy készüljenek fel a legrosszabb eshetőségre is, amikor ezeknek a kívánságoknak az elmondására már nem lesz lehetőség, és írják le egy papírra: milyen kezelési módokat engednek, vagy éppen nem engednek meg esetükben.

A Pro Senectute Schweiz szerint az ilyen kérés normális időszakokban ésszerű, most, a járvány idején azonban azt a benyomást kelti, hogy az orvosok sürgetik a legnagyobb veszélyben lévőket olyan döntések meghozatalára, amelyekhez alapos megfontolás kell. Thierry Fumeaux, az SGI elnöke erre reagálva közölte: a szervezet senkire nem akar nyomást gyakorolni, és főleg nem az ágyfelszabadítás céljával tették közzé felhívásukat, hanem csak azt szeretnék, ha az emberek előre gondolkodnának. "Nem áldozatvállalásra kérik őket, hanem arra, hogy vállalják a felelősséget, amely az egyén autonómiájával jár együtt."

Olaszországban cetliken búcsúztak szeretteiktől a járvány áldozatai

A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat, miután egy nap alatt több mint 37 ezer új fertőzöttet szűrtek és 699 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter december 3-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben levő intézkedéseket, melyek járványveszélyesség szerint osztályozzák a tartományokat. Egyetlen tartomány fokozatát sem enyhítették. Vörös zóna maradt Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, Calabria, Campania, Toscana, Abruzzo, valamint Alto Adige, amely autonóm régióként maga hirdette ki kiemelten járványveszélyesnek a területét.

Az érintett tartományok vendéglátási és kereskedelmi ágazata abban reménykedik, hogy esetleg már november 27-től a járványgörbe lehetővé teszi a szigorú korlátozások részleges oldását. Erre a napra esik a karácsony előtti kedvezményes vásárlás kezdete a Black Friday-akciókkal. A teljesen lezárt, ezért üres Milánóban péntek este megkezdték a belvárosi karácsonyfák felállítását emlékeztetve, hogy a karácsonyi időszak "elveszítése" újabb jelentős gazdasági kiesést vonna maga után.

A síturizmus is nyitást sürget: a jelenleg lezárt másfél ezer olaszországi sípálya üzemeltetője elképzelhetetlennek tartja, hogy az idén ne nyissanak meg karácsonyra, vagy legalább január első hetétől. Emlékeztettek, hogy a szektor évente 40 millió turistát, 12 milliárd euró forgalmat, valamint 60 ezer munkahelyet biztosít. Az egészségügyi hatóságok ellenzik a sípályák újranyitását a nyáron történtek megismétlésétől tartva, amikor a tengerpartokat lepték el tömegek lepték el a tengerpartokat, és ez ősszel a járványgörbe emelkedéséhez vezetett.

A torinói Vittorio Emanuele útForrás: AFP/Miguel Medina

Egy nap alatt 37 242 új beteget szűrtek a korábbi valamivel több mint 36 ezer után, miközben a tesztelések száma húszezerrel kevesebb volt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 777 ezret. Egy nap alatt 699 beteg halt meg a korábbi 653 után, így a halottak száma elérte a 48 569-t. Pozitívnak számít, hogy csökkenést mutat az intenzív osztályokra kerülők napi száma: pénteken harminchattal emelkedett a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma a keddi százhúszhoz képest. Jelenleg 3748-an vannak intenzív osztályon.

A reprodukciós ráta húszból négy tartományban egyes érték alá süllyedt. A Közegészségügyi Intézet (Iss) értékelése szerint a járványhelyzet javulóban van, de még nem szabad engedni a korlátozásokból. Az északi Alto Adige tartományban, vagyis Dél-Tirolban tömeges koronavírus-tesztelést kezdtek pénteken. A majdnem félmillió lakosú régióban vasárnap estig kétszáz tesztállomáson végzik a szűrést, amelyben 11 ezer egészségügyi dolgozó, valamint gyógyszerészek is segédkeznek. Az első nap, a reggel nyolctól este hat óráig tartó teszteléseken, már majdnem 83 ezren vettek részt, és a nem teljesen feldolgozott eredmények szerint eddig 1256 pozitív személyt szűrtek, akikre tíz napos házi karantén vár.

Olaszországot megrázták a sajtóban közölt üzenetek, amelyeket a Covid-osztályokon meghalt betegek hagytak maguk után. A náluk levő papírcetlikre, újságokra írtak rövid sorokat, így búcsúzva családtagjaiktól, akikkel utolsó óráikban sem tudtak találkozni. Egy idős beteg egy keresztrejtvény-újság lapjára írt búcsút bocsánatot kérve gyermekeitől, amiért nem volt ereje megküzdeni a betegséggel.

Portugália meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Tizenöt nappal meghosszabbította a jövő héttől a koronavírus-világjárvány miatti veszélyhelyzetet a portugál parlament, miközben a kormány újabb intézkedéseket fontolgat. Az országos veszélyhelyzetet tizenöt napra rendelték el november 9-én, és most december 8-ig tart. Az ország mintegy kétszáz településén éjszakai kijárási tilalom és hétvégi félnapi karantén van érvényben.

Az új szabályokat szombaton jelentik be, amelyek a térségek járványügyi helyzetéhez szabott korlátozásokat tartalmaznak majd. A portugál jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet 15 napra rendelhető el, de korlátlan alkalommal meghosszabbítható újabb 15 nappal. Eduardo Cabrita belügyminiszter közölte a parlamentben, hogy a veszélyhelyzetet december 8. után várhatóan ismét meghosszabbítják.

A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában 249 498 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 3762 halálesetet jelentettek, ami viszonylag alacsonynak számít más európai országokhoz képest. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre. Csütörtökön Portugáliában 3994 új igazolt fertőzöttet jelentettek, a legmagasabb számot a világjárvány kezdete óta, az esetek többsége az ország északi részében koncentrálódik. Jelenleg 3079 Covid-19-betegségben szenvedő paciens van kórházban, rekordszámú beteg - 481 - pedig intenzív osztályon, több mint az első hullám csúcspontján, áprilisban (271).

Túlterhelés veszélyezteti a kanadai egészségügyi rendszert

Túlterhelés veszélyezteti a kanadai egészségügyi rendszert, mert elképzelhető, hogy az év végére akár megnégyszereződik a koronavírusos betegek száma az országban - figyelmeztetett pénteken Justin Trudeau miniszterelnök. A legnagyobb város, Toronto ismét kijárási korlátozásokat vezet be az újonnan regisztrált esetek nagy száma miatt, és hasonló intézkedéseket hozott már több tartomány.

Trudeau arra kérte a kanadaiakat, hogy csak a szükséges esetekben mozduljanak ki otthonukból. Kijelentette: már nyilvánvaló, hogy a karácsonyt nem lehet majd úgy megünnepelni, mint általában. Mindazonáltal elutasította, hogy a kormány az egész országra kiterjedő korlátozásokat vezessen be.
Theresa Tam országos tiszti főorvos nem sokkal korábban azt mondta: év végére akár 60 ezer is lehet majd a napi új fertőzések száma, ha az emberek nem tartják be a járványügyi korlátozásokat, de ha betartják, akkor is 20 ezer fölé fog nőni, miközben most még ötezer alatt van ez a szám.

Doug Ford ontariói kormányfő bejelentette, hogy Torontóban és a közeli Peel régióban hétfőtől 28 napra kijárási korlátozások lépnek életbe. A kereskedelmi és a szolgáltató egységek továbbra is működhetnek, de csak oly módon, hogy a vásárlók, vendégek minimálisan találkozzanak a kiszolgáló személyzet tagjaival.

TorontoForrás: NurPhoto via AFP/Nick Lachance

Tanulmány készült arról, mikor a legfertőzőbb a beteg

Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 tüneteink jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása. A pácienseknél a betegségük elején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, míg "élő", vagyis szaporodni képes vírusok akár a tünetek megjelenése utáni kilencedik napig kimutathatók voltak - írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban.

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetek jelentkezésétől kezdve akár a kilencedik napig is azonosítottak szaporodóképes vírusokat a torokból vett egyes mintákból. A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a vírus örökítő anyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy ezután öt napon belül volt a legtöbb. Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17 napon is kimutathatók voltak.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért - a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére - valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is. "Az emberekben azt kell tudatosítani, hogy amint akár a legenyhébb tüneteket is érzik, ne érintkezzenek másokkal, izolálják magukat. Vannak, akik olyan későn kapják meg a teszteredményüket, hogy talán már túl is vannak a legfertőzőbb időszakon" - mondta el a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews-i Egyetem tudósa.

A kutatás nem vizsgálta a tünetmentes fertőzötteket, de a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy más kutatások kimutatták, egyesek már a tünetek megjelenése előtt és tünetmentesen is fertőzhettek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek