Koronavírus: Ezek az országok szigorítanak az előírásokon

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be szerdán Csehországban, egyelőre november 3-ig. Este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel - ilyen egyebek között a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma - nem hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől - adja hírül az MTI.

Futó a prágai Károly-hídonForrás: Sputnik via AFP/Eduard Erben

Tovább szigorodnak a kiskereskedelmet és a vendéglátóipart érintő eddigi korlátozások. Ezentúl vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor az eddig nyitva tartó üzleteket is be kell zárni.

A cseh kormány kedden várhatóan dönt arról is, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot meghosszabbítására, amely jelenleg november 3-ig van érvényben. A járvány a hivatalos beismerés szerint is most már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Boszniában szigorítottak az előírásokon

Bosznia-Hercegovina mindkét országrészében szigorítottak az intézkedéseken. A többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészben, a Bosznia-hercegovinai Föderációban kötelezővé tették a maszkviselést szabadtéren is, valamint elhalasztották a nem életmentő műtéteket, míg a főként szerbek lakta országrészben, a boszniai Szerb Köztársaságban egy hétre felfüggesztették az oktatást, a diákok online órákon vesznek részt.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 1608-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és 41-gyel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 341-gyel 39 827-re, Koszovóban 205-tel 18 139-re, Észak-Macedóniában 247-tel 27 234-re, Montenegróban 112-vel 16 909-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 703-mal 41 557-re emelkedett.

Sétálók Szarajevó utcáinForrás: Anadolu Agency via AFP/Samir Jordamovic

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 792-re emelkedett, Koszovóban hárommal 666-ra, Észak-Macedóniában tizenöttel 934-re, Bosznia-Hercegovinában tizennyolccal 1111-re, Montenegróban pedig néggyel 269-re nőtt.

Olaszországban utcai tüntetések, zavargások zajlottak a szigorítások bevezetése miatt

Torinóban, Milánóban, Nápolyban és több más olasz nagyvárosban utcai megmozdulások zajlottak hétfőn, a járványügyi szigorítások első estéjén, a belügyminisztérium nemzetbiztonsági riasztást adott ki. A tüntetések este hat óra után kezdődtek, amikor a bárok, presszók, éttermek bezártak az újabb korlátozásoknak megfelelően. Ezt megelőzően már napközben is egymást követték a demonstrációk.

Utcára a vendéglátósok vonultak, majd csatlakoztak hozzájuk más szakmák képviselői, az oktatás leállítása miatt tiltakozó családok, egyetemisták. A békésen kezdődő demonstrációk több városban éjszakába nyúló összecsapásokba torkolltak egyes szélsőséges csoportok és a rendőrök között, ahogyan pénteken Nápolyban és szombaton Rómában is történt.

Torinóban több mint ezren töltötték meg a város központi részét: csuklyás fiatalok füstbombákat, petárdákat, üvegpalackokat, köveket dobáltak a rendőrökre, járműveket borítottak fel, kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a randalírozó tömeget. Egy újságíró megsérült. A terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság (Digos) tájékoztatása szerint öt személy vettek őrizetbe, mindnyájan futballszurkolók.

Tüntetők TorinóbanForrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto

Milánóban szintén voltak nem engedélyezett utcai felvonulások, a tüntetők a Giro d'Italia kerékpárversenyhez használt kordonokat dobálták a rendőrökre. Leccében a rohamrendőrök falát áttörő tüntetők azt kiabálták, "jobb járványban meghalni mint éhen halni". Nápolyban a hétfő délelőtti megmozdulás után este is több ezren vonultak fel a tartományi elnök, Vincenzo De Luca lemondását követelve, aki szeptember 21-én választottak meg ismét. A nápolyi étteremtulajdonosok koporsóval meneteltek. Tüntettek Trevisóban, Viareggióban és Cremonában is, ahol a vendéglátósok lábasfedőkkel verték a tiltakozás ritmusát. A belügyminisztérium riasztást rendelt el a növekvő társadalmi feszültség és erőszak miatt. 

Spanyolországban sorra lépnek életbe belépési korlátozások

Spanyolországban sorra be-, illetve kilépési korlátozásokat léptetnek életbe a tartományok; hétfőn újabb három régió, Baszkföld, Aragón és Asztúria döntött az intézkedés bevezetéséről. Spanyolország 17 tartományából már ötben támasztanak olyan szigorú feltételeket az utazókkal szemben, mint a munkavégzés, az oktatás, az egészségügyi ellátás, a rászorulók gondozása, vagy más igazolt vészhelyzet. Az észak-keleti Navarrában és La Riojában a múlt héten lépett életbe az erről szóló döntés.

A tilalom Baszkföldön lesz a legszigorúbb, ahol keddtől a tartományon belül sem lehet szabadon közlekedni. Több tartomány vezetése mérlegel hasonló szigorításokat, Katalóniában például azt fontolgatja az autonóm kormány, hogy a hétvégékre lakhelyelhagyási tilalmat vezet be.

Záró kávézó MadridbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig nem lehet az utcán tartózkodni, de a korlátozás pontos kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával. Így például Madridban éjféltől kezdődik a tilalom, de Katalóniában 22 órától. A Kanári-szigetek kedvező járványügyi helyzetük miatt mentesülnek az intézkedés alól.

Máltán bezáratják a bárokat és maximalizálják az összejövetelek létszámát

Máltán csütörtöktől december 1-jéig bezáratják a bárokat és legfeljebb hat főben maximalizálják az összejövetelek létszámát. A kisebb utcai büfések és dohányárusok nyitva tarthatnak azzal a feltétellel, hogy nem árulnak alkoholt és este 11 órától reggel öt óráig zárva tartanak. Az éttermek tovább működhetnek, itt a megszorítás az, hogy egy asztalnál legfeljebb tízen ülhetnek.

Az óvintézkedések megsértőit 200 euró (73 ezer forint) bírsággal büntetik, ami a pénzbüntetés helyszíni rendezése esetén 100 euróra (36 500 forint) csökken. A korlátozásokat egy nappal azt követően jelentették be, hogy a szigetország egészségügyi tisztségviselői figyelmeztettek: az egészségügyi ellátórendszer összeomolhat, amennyiben a fertőzöttek számát nem sikerül mérsékelni. A mintegy félmillió lakosú szigetállam területén eddig 5578 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 53-an hunytak el a kórban. A fertőzöttek többségét az utóbbi két hónapban regisztrálták.

Norvégia szigorítja a gyülekezésre és a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályokat

Az északi félteke nagy részén jelentősen nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és a hatóságok Oslóból és a vírus által eddig viszonylag megkímélt Norvégia más részeiből is a fertőzöttek számának növekedését jelentették.

Az Oslói EgyetemForrás: GK von Skoddeheimen/pixabay.com

A belső térben tartott rendezvények résztvevőinek maximumát kétszázról ötven főre csökkentik, az emberek csak öt vendéget hívhatnak otthonukba a korábbi húsz helyett. A kormány bejelentette, hogy október 30-ától tíznapos karanténra kötelezik az azokból az európai uniós országokból érkező munkavállalókat, amelyekben magas a fertőzöttség szintje. Eddig sok vendégmunkás nem kényszerült karanténra, csak vírustesztet kellett végeztetniük, mielőtt elutaztak és miután megérkeztek Norvégiába.

Az oslói hatóságok bejelentették, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést a belső helyiségekben, ahol nem lehet betartani a távolságot. Eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező maszkot viselni. Az 5,4 milliós lélekszámú Norvégiában a közegészségügyi intézet adatai szerint a múlt héten 1290, SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttet diagnosztizáltak, szemben az előző heti 941-gyel. Júliusban a heti új fertőzöttek száma 53-ra esett vissza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek