Járványhelyzet: Szlovákiában kijárási tilalom jön, Szlovéniában szinte minden bezár

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában november 1-jéig, mely alatt az emberek továbbra is elmehetnek a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban vásárolhatnak, valamint felkereshetik az orvosokat. Megtiltották az ünnepi temetőlátogatást is - adja hírül az MTI.

Tesztelésre készülve Szlovákiában, még áprilisbanForrás: AFP/Joe Klamar

A járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést.

A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A hatóságok ezt egyfajta próbának tartják a következő két hétvégén megvalósuló jóval nagyobb méretű, az ország egész lakosságára kiterjedő tesztelés előtt.

A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Egy-egy tesztelőhelyen legalább 7-8 emberre van szükség. Gondokat okozott, hogy pénteken különböző okok miatt több helyen hiányoztak az egészségügyi dolgozók, ezért hosszabb sorok alakultak ki, és egy-két órát is várakozniuk kellett az embereknek.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája.

Szlovéniában bezárt a boltok és szolgáltatások zöme

Szlovéniában egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

A kormány által szombaton közzétett adatok szerint pénteken 1963-mal 21 270-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Tizenkilenc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 234-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 449-en vannak kórházban, közülük 63-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, szombatra 2242-vel nőtt és elérte a 33 959-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhat ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 429-re nőtt. Kórházban 731 beteget ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

SzlovéniaForrás: Anadolu Agency via AFP/Ales Beno

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: nem vezetnek be újabb korlátozásokat, hanem a már meglévőkön szigorítanak. Itt a munkaidő további rövidítését és az összejöveteleken részt vevők felső létszámkorlátjának csökkentését említette. Kiemelte: a fertőzéses esetek száma nem nőne ilyen mértékben, ha mindenki betartaná az előírásokat, sokan azonban nem hajlandóak tudomást venni róluk.

Bukarestben és az erdélyi megyékben is terjed a fertőzés

Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult fel az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése. Az új fertőzések aránya Bukarestben (3,35) és három erdélyi megyében - Fehér (3,67), Kolozs (3,33) és Hargita (3,28) megyében - a lakosság három ezrelékét is meghaladta. Ezen küszöbérték fölött léptetik hatályba Romániában a vörös forgatókönyvet, vagyis elrendelik az iskolák, vendéglők és színházak bezárását és kültéren is mindenütt kötelezővé teszik a maszkviselést.

Az óvintézkedések valamivel enyhébb szigorítását feltételező sárga forgatókönyv bevezetésének 1,5 ezrelékes küszöbértékét (amikor az utóbbi két hétben a lakosság több mint másfél ezrelékénél mutatják ki a fertőzést) az ország 41 megyéje közül már 25 - köztük szinte mindegyik erdélyi megye - túllépte. Az erdélyi országrész 16 megyéje közül már csak Szatmár (1,2) és Beszterce Naszód (1,48) megye maradt a "zöld zónának" számító másfél ezrelékes lakosságarányos küszöbérték alatt az ország legkevésbé urbanizált déli megyéinek társaságában, ahol az eleve alacsony lakossági mobilitás is gátolta a fertőzés terjedését.

BUkaresti életképForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Jobb helyzetben van most már - 0,82 ezrelékes fertőzési aránnyal - az ország egyik legnagyobb ipari központjának számító (a Dacia-üzemeket befogadó) Arges megye is, ahol a nyári tetőzés után szeptemberben kapott először új erőre a járvány. Az egészségügyi szakemberek annak tulajdonítják a javulást, hogy az országban először itt tették kültéren is kötelezővé a védőmaszk viselését.

Szombaton 4761 új fertőzést jelentettek az országban, ami harminc százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. A legtöbb - több mint 700 - új esetet Bukarestben, Kolozs (340) és Temes (296) megében azonosították. Szombaton 73 újabb halálesetről számoltak be a hatóságok, és tovább emelkedett (immár a 800-at közelíti) az intenzív osztályokon ápolt súlyos esetek száma.

Szófiában két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek

Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók. Jordanka Fandakova főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36 591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak. Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött - így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben - ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek.

A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.

A burgaszi repülőtérForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Szombaton 1886 embert ápoltak kórházban a vírus okozta Covid-19 betegséggel, 117-et közülük intenzív osztályon. A betegség szövődményeiben elhunytak száma megközelíti az 1100-at.
Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken vonult önkéntes karanténba. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek