Koronavírus-helyzet Európában: ezek a legújabb szigorítások

Lombardia olasz tartomány elnöke éjszakai kijárási tilalom elrendelését kérte, melyet csütörtöktől akarnak bevezetni, este tizenegy órától reggel ötig. Ebben az időszakban minden mozgás tilos lenne, kivéve a munkavégzés vagy sürgős egészségi okokból történő közlekedést - adja hírül az MTI. A tartomány területén emellett szombat és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat.

Róma bevásárlóutcáját is elárasztotta a tömegForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini

A tízmillió lakosú Lombardia volt az első jelentős gócpont Európában, a koronavírus-járvány február 20-tól kezdett terjedni itt. Tíz önkormányzatot karantén alá helyeztek, később az egész tartományt lezárták. Eddig 127 ezren betegedtek meg, több mint 17 ezer a halottak száma, és több mint 2,5 millió tesztet végeztek.

Az utóbbi egy hét alatt megközelítette a háromezret a naponta szűrt új fertőzöttek száma. Legutóbb márciusban mértek ilyen nagy számokat. Az új betegek felét Milánóban regisztrálják, a várost a tavaszi hullámban megkímélte a járvány. A milánói kórházak telítettségét már vasárnap kritikusnak nevezte Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője, miután az egy nap alatt végzett vírustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot.

A számítások szerint szigorítás nélkül október végére a tartományi kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma eléri a négyezret, és hatszázan lesznek intenzív osztályon. A kormány október 13-án, majd vasárnap este jelentett be korlátozásokat, de az esetleges további szigorítást a tartományokra bízta a helyi járványgörbe alakulása szerint.

Zárlatot rendeltek el a bajorországi Berchtesgaden járásban

A helyi egészségügyi hivatal szakemberei már nem tudják feltárni a fertőzési láncolatokat, ezért a kedd 14 órától legalább két hétig érvényes szabályok szerint az Ausztriával határos alpesi járásban élő mintegy 105 ezer ember csak nyomós okkal hagyhatja el az otthonát. Mindenki csak egyedül vagy a háztartásában élőkkel tartózkodhat a lakásán kívül. A nyomós okok közé tartozik a munkavégzés, bevásárlás és a mozgás a szabadban.

A járás valamennyi településén zárva tartanak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, kulturális intézmények, és a hotelekben, panziókban csak a munkájuk miatt úton lévő emberek szállhatnak meg. Az iskolákban és óvodákban ügyeleti rendszert vezetnek be, kizárólag azokat a gyerekeket fogadják, akik napközbeni elhelyezését nem tudja megoldani a család. A berchtesgadeni zárlat a legsúlyosabb járványügyi korlátozó intézkedés Németországban a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának lecsengése óta.

Maszkviselésre figyelmeztető tábla BerchtesgadenbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

A járványügyi védekezés legfontosabb németországi irányadó értéke, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság (incidencia) - amelyet a megelőző hét napon regisztrált új esetek százezer lakosra vetített számaként határoznak meg - Berchtesgadenben hétfőn elérte a 272,8-at.

Az országszerte követett eljárás szerint akkor kell megtenni az általános fertőzéshigiéniai óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató első pótlólagos járványlassító intézkedéseket, amikor ez az érték meghaladja a 35-öt, és még további szigorításokat kell elrendelni, amikor ez az érték felszökik 50 fölé.

Berchtesgadenben alig néhány nap alatt ugrott meg a regisztrált fertőzések száma, vasárnap például 57 új esetet vettek nyilvántartásba. A vírus valószínűleg egy nagyobb összejövetel következtében, illetve a szomszédos ausztriai Salzburg tartomány egy súlyosan fertőzött területéről, az azóta lezárt Kuchlból bejutva kezdett el minden korábbinál gyorsabban terjedni az alpesi vidéken.

Az új koronavírus egész Németországban gyors ütemben terjed. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 4325 fertőződést regisztráltak, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 2467-nek. A járvány kezdete óta 366 299 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 12-vel 9789-re nőtt. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

Csehországban szerdától a köztereken is kötelező a maszk viselése

Csehországban szerdától a köztereken is kötelező lesz a maszk viselése, Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a gépkocsikban is. Ez alól kivétel, ha az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.

Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökben már néhány hete kötelező a maszk viselése. Roman Prymula azt mondta, hogy a cseh gazdaság esetleges teljes leállításról, ami napok óta az országos napilapok egyik vezető témája, a kormány ezen a héten nem fog tárgyalni. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben. Zárva vannak az iskolák, a vendéglők, a klubok és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvényeket is. Vasárnap Prágában több ezer ember tüntetett az óvintézkedések ellen.

A koronavírus-járvány országszerte gyorsan terjed. A legfrissebb adatok szerint már 3721 embert kezelnek kórházban, akik közül mintegy 600 állapota súlyos. A halálos áldozatok száma hétfő este meghaladta az 1500-at. Jelenleg mintegy 104 ezer igazolt aktív fertőzött van Csehországban.

Prágában a szigorítások ellen tüntetnekForrás: Anadolu Agency via AFP/Lukas Kabon

Belgrádban ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy sportcsarnokot

Ismét átmeneti járványkórházzá alakították a belgrádi Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni. A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 1086-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és harmincnéggyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 122-vel 36 282-re, Koszovóban 118-cal 17 000-re, Észak-Macedóniában 161-gyel 23 815-re, Montenegróban 145-tel 15 760-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 540-gyel 34 643-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 778-ra, Koszovóban hárommal 656-ra, Észak-Macedóniában tizenkettővel 846-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 1005-re, Montenegróban pedig néggyel 239-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Írországban szerda éjféltől hat hétre jelentősen szigorítanak

Michael Martin miniszterelnök hétfőn este bejelentette, hogy járványügyi intézkedési terv legmagasabb - ötödik - fokozata lép életbe, miután a napi új fertőzésszám százezer lakosra vetítve átlagosan 261,7-et ért el ebben az időszakban. Hétfőn 1031 új fertőzöttet regisztráltak.

Ötös szintnél a lakosságot egyebek közt megkérik, hogy maradjon otthon, csupán testedzés és a legszükségesebb vásárlások végett mozduljon ki, de öt kilométernél nem messzebbre. A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki. Mindenkinek otthonról kell dolgoznia, akinek csak munkája jellege megengedi. Az óvodák, iskolák azonban nyitva maradnak, a tanítás továbbra is személyes jelenléttel folyik majd.

Zárva tartó pub ÍrországbanForrás: AFP/Paul Faith

A 4,9 millió lakosú Írországban eddig 51 ezer emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, és közülük 1852-en haltak meg. Az egészségügyi szakértők már korábban javasolták az 5-ös szint bevezetését, mert úgy becsülték, hogy hamar megtelhet az összes kórházi intenzív ágy, ha a járvány nem gyengül a szigetországban. A fejlett világ államai közül Írországban az egyik legkisebb az intenzív kórházi ápolást lehetővé tevő kapacitás.

Kijárási tilalmat vezettek be Tunéziában

Hétfőn Hisám Masísi tunéziai miniszterelnök az éjszakai kijárási tilalom bevezetésére szólította fel a kormányzókat, a kijárási tilalom kedden lép hatályba. A 11,5 millió lakosú észak-afrikai arab országban eddig 40 542 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ebből 5752-t mindössze október 13. és 16. között. A fertőzésből eredően eddig 626-an vesztették életüket.

Tunéziában június 15-én oldották fel az előző, március óta hatályban lévő kijárási tilalmat, arra hivatkozva, hogy sikerült megfékezni a vírus terjedését. Tunézia gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket csak fokozott a koronavírus-világjárvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek