Ezek a legújabb szennyvízvizsgálati eredmények a koronavírus örökítőanyagáról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe - derül ki a koronavirus.gov.hu oldalról. A 42. heti vizsgálatok szerint mindenhol alacsony vagy mérsékelt szinten stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus örökítőanyag koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézményeknek.

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyiségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

 Kiemelt kép forrása: Domianick/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek