Ebben az országban lehet a legveszélyesebb a vírushelyzet egész Európát tekintve

Felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést a koronavírussal fertőzöttek ellátása érdekében Belgiumban. A kórházak a fertőzöttek közül is csak a súlyos eseteket fogadják, a többi beteg ápolását otthon kell megoldani - adja hírül az MTI.

Brüsszelben rendőrök figyelmeztetnek a kijárási tilalom betartásáraForrás: AFP/Thierry Roge

Az egészségügyi intézmények mostantól csak azokat tesztelik, akik tüneteket mutatnak, illetve az egészségügyben dolgozókat, és a 65 év felettieket. Akiknek nincsenek tüneteik, nem kötelesek tesztet végezni akkor sem, ha bizonyítottan kapcsolatba léptek egy koronavírussal fertőzöttel, vagy olyan országból vagy területről tértek vissza, amely a fertőzés szempontjából kockázatos.

Mint Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter elmondta, Vallóniában, az ország déli részén és Brüsszelben a legveszélyesebb a helyzet egész Európát tekintve. A beszámolók szerint az új fertőzöttek száma gyorsan növekszik Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan napi 8422 új esetet jegyeztek fel az országban. Az arány 70 százalékkal haladja meg az előző heti adatokat. A 11 millió lakosú országban feljegyzett adatok alapján 100 ezer lakosra 816 új koronavírus-fertőzött jut.

Az elmúlt hét napban átlagosan 267 ember került kórházba a vírus miatt, ez az arány 95 százalékkal magasabb a megelőző héten feljegyzettnél. Kórházakban 2774 beteget kezelnek a vírussal összefüggésben, közülük 446-an intenzív ellátásban részesülnek, számuk egy hét alatt megkétszereződött. Jelenleg 209 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus szövődményeiben elhunytak száma naponta átlagosan 32. A járvány kezdete óta közel 10 500-an vesztették életüket a koronavírus miatt.

A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén

A brit kormány saját hatáskörében elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén is, miután erről nem sikerült a helyi vezetéssel megállapodásra jutni. A kormány és Manchester polgármestere, Andy Burnham között tíz napja folyik időnként meglehetősen éles hangvételű vita a legmagasabb szintű járványkészültség helyi bevezetéséről.

A kormány rendeletének értelmében péntektől Manchesterben és a környező érintett térségekben is be kell zárniuk a puboknak, bároknak és más olyan vendéglátóhelyeknek, amelyeknek nem fő profiljuk a helyben készülő ételek felszolgálása. Emellett a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben és egyes kivételektől eltekintve közterületen sem. A kormány nyomatékosan azt tanácsolja, hogy senki ne utazzon a korlátozásoktól érintett térségbe, sem onnan más országrészekbe.

Az Angliában nemrégiben bevezetett új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. A Manchesterhez közeli Liverpoolban és tágabb körzetében már a múlt hét óta a nagyon magas szint van érvényben. Londonban szombat óta a középső, vagyis a magas készültségi fokozat érvényes. Nagy-Britannián belül jelenleg az északnyugat- és északkelet-angliai országrészekben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta.

Járókelők ManchesterbenForrás: AFP/Paul Ellis

Az ország egészében a kedd estével zárult 24 órában 21 331 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki, a betegségben az elmúlt egy napban 241-en haltak meg. A nagy-britanniai halálos áldozatok száma ezzel 43 967-re emelkedett. Országszerte eddig 27,8 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 762 542 lett pozitív. A megelőző intézkedések hatására ugyanakkor az "R" reprodukciós ráta jóval az új típusú koronavírus esetében természetes szintnek tekintett 3 alatt jár, így a járvány nem terjed olyan gyorsan, mint februárban és márciusban. A mérőszám viszont még mindig 1 felett van, vagyis a járvány továbbra is terjed. Az 1 feletti "R" ráta azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan tíznél több másik embernek adja át a vírust.

Bulgáriában csütörtöktől a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés

Kedden rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma: 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához. A járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust.

Az országban június 22-e óta kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása.
A kedden este bejelentett új rendelkezés november végéig marad érvényben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek