15 perces gyorstesztet kapnak a mentők

  A mentőautókat antigén gyorsteszttel látták el, ami meggyorsítja a COVID-gyanús betegek diagnosztizálását - adja hírül a kormany.hu.

  Mentők a János Kórháznál - illusztrációForrás: Own work/commons.wikimedia.org

  A Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel, hogy kiválassza azokat az antigén alapú gyorsteszteket, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekéit. A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak.

  A mindössze 15 perc alatt eredményt adó antigén típusú gyorstesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos tünetekkel küzdő betegeknél alkalmazza az OMSZ, akik kórházi ellátásra szorulnak. A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk.

  A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják, és esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

  Ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos COVID-pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!