Olaszországban és Csehországban is radikális szigorítások jönnek

A római kormány azt javasolja a koronavírus-járvány miatti újabb intézkedéscsomagjában az olaszoknak, hogy saját otthonukban is viseljenek maszkot, amennyiben vendégeket fogadnak, legyenek akár közeli rokonok vagy barátok is - adja hírül az MTI.

A római PantheonForrás: NurPhoto via AFP/Davide Pischettola

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn éjszaka írta alá az új intézkedéscsomagot a járvány ismételt erősödésének megfékezésére. A fertőzöttségi adatok az utóbbi egy hét alatt megkétszereződtek, a járvány országosan terjed, a dél-olaszországi kórházak megteltek. A kormány újabb szigorítása a járványgörbe további erőteljes emelkedésének megelőzését szolgálja. Giuseppe Conte úgy nyilatkozott, hogy minden eszközzel el akarják kerülni az ország újbóli lezárását és a gazdaság leállását.

A harminc napra érvényes kormányrendelet most első ízben a kötelező érvényű korlátozások mellett, "erősen tanácsolt" óvintézkedéseket is tartalmaz. Utóbbiak között szorgalmazza, hogy az olaszok otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha nem a velük élő, vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal vannak együtt, vagy esetleg takarítónő dolgozik az otthonukban. A rendelet szerint célszerű, hogy egyszerre legfeljebb hat személy tartózkodjon egy lakásban. Így kívánják korlátozni a lakásokban rendezett összejöveteleken, házibulikon részt vevők számát.

A kormány első alkalommal vezet be korlátozásokat az otthonokban tartózkodókra. A tavaszi első hullám idején ezt nem tette, de akkor a járvány az országnak szinte csak az északi régióira korlátozódott, és akkoriban az olaszok jóformán az otthonukat sem hagyhatták el.

Felmerült az a kérdés, hogy ki ellenőrzi majd az otthoni korlátozások betartását. Roberto Speranza egészségügyi miniszter korábban a szomszédokat kérte "kémkedésre", ami felháborodást váltott ki. Ugyanakkor már tavasszal is gyakran előfordult, hogy a szomszédok jelezték, ha a környékükön nagyobb összejöveteleket tartottak.

Sorbanállás a PantheonnálForrás: NurPhoto via AFP/Davide Pischettola

A rendelet megerősítette a kötelező szájmaszkhasználatot zárt helyiségekben és szabadtéren is hatéves kortól. A szájmaszkot nem viselőket vagy nem helyesen használókat négyszáztól ezer euróig terjedő bírsággal sújtják. Már szájmaszkban nyilatkoznak a politikusok is, szájmaszkban tudósítanak szabadtérről a televíziós újságírók is.

Az új korlátozáscsomag szerint a vendéglátóhelyek közül az éttermeknek éjfélkor, a bároknak és lokáloknak este kilenckor kell bezárniuk. Esküvőkön legfeljebb harmincan, stadionokban legfeljebb ezren lehetnek jelen. Az amatőr csapatsportokat felfüggesztették. Az edzőtermek nyitva maradnak, a parkokban a kocogás csak egyénileg engedélyezett, és ebben az esetben nem kell maszkot viselni.

A tömegközlekedési eszközökön tovább csökkentik a jelenleg nyolcvanszázalékos helykihasználtságot. Az oktatási intézmények nyitva maradnak, ahol szükséges, online oktatást vezetnek be. A csoportos iskolai foglalkozásokat, kirándulásokat betiltották. A távmunkát végzők számát hatvan-hetven százalékkal növelik.

Tizennégyről tíz napra csökkentették a hatósági karantén idejét, amelynek végén a mostani kettő helyett elegendő lesz egy vírusteszt.

Csehországban bezárják az iskolákat és a vendéglőket

Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.

Szerdától kötelező lesz az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad. Tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon. Amennyiben a járvány terjedését jelző reprodukciós mutató egy hét alatt 0,8-ra csökken, a kormány enyhíteni fog az intézkedéseken. Jelenleg ez a mutató 1,5 körül van.

Záróra egy cseh pubbanForrás: AFP/Michal Cizek

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn este megjelent kimutatások szerint már több mint 2200 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 438 állapota volt súlyos. A kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott. A cseh kórházak a hivatalos adatok szerint maximálisan mintegy 33 ezer Covid-19-es beteget tudnak kezelni egyidejűleg.

A kormány hétfőn arról is döntött, hogy az állami tartalékalapban lévő mintegy 2500 speciális ágyat is az egészségügy rendelkezésére bocsátják. A járványnak a hétfő esti kimutatás szerint már 1045 halálos áldozata van. Ez 58-cal több a reggeli hivatalos adatnál. Eddig a napi halálesetek legmagasabb száma 51 volt a múlt pénteken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek