Szerbiában már kapható gyógyszer a koronavírus kezelésére

Szerbiában is elérhetővé vált hétfőtől a Remdesivir nevű gyógyszer, amelyet a koronavírus-betegek kezelésére fejlesztettek ki – közölte a szerb járványügyi válságstáb. Az illetékesek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy csak orvosi javaslatra, a Covid-19 betegség egy bizonyos szakaszában használható ez az orvosság.

Pozitív fejleményeket hozott a gyógyszer eddigi alkalmazása - illusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

Korábban az Európai Bizottság és az EU-tagországok közös közbeszerzési megállapodást írtak alá az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni újfajta, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer beszerzéséről 500 ezer rászoruló számára. A megállapodást 36 ország írta alá, köztük valamennyi uniós tagország, továbbá Norvégia, Izland, az Egyesült Királyság, valamint hat tagjelölt és potenciális tagjelölt ország, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina. 

Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.

A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – vasárnapról hétfőre 1064-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenöttel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 102-vel 34 787-re, Koszovóban 49-cel 16 179-re, Észak-Macedóniában 383-mal 20 957-re, Montenegróban 228-cal 13 296-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 302-vel 30 644-re emelkedett – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek