Ezek a szigorítások várhatók Nyugat-Európában

Olaszországban az egészségügyi veszélyhelyzetet január 31-ig meghosszabbították, az ország egész területén újból kötelező a szájmaszk használata szabadtéren, tehát az utcákon is. Giuseppe Conte miniszterelnök arra buzdította az embereket, hogy otthon is használják a maszkot családtagok és ismerősök között, és csak akkor vegyék le, ha hosszabb ideig teljesen egyedül vannak, például az üres utcán sétálnak. Zárt térben március 10. óta kötelező a szájmaszk, szabadtéren május 18. óta nem volt kötelező - adja hírül az MTI.

Forrás: NurPhoto via AFP/Lorenzo Di Cola

Roberto Speranza egészségügyi miniszter komolynak nevezte a helyzetet, hangsúlyozva, azon dolgoznak, hogy ne kelljen újból lezárni az országot. Egy nap alatt ezerrel emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, amely szerdán elérte a 3678-t. Utoljára április 16-án regisztráltak ennyi új pozitív esetet. Az utóbbi egy hét alatt negyvenkét százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma, hússzal többen kerültek egy nap alatt intenzív osztályra. A legtöbb új beteget jelenleg Campania tartományban diagnosztizálják.

Újabb szigorítások jöhetnek Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök szintén további szigorításokat helyezett kilátásba azon térségekben, ahol a koronavírus-járvány túl gyorsan terjed, miután az egészségügyi ellátórendszer egyre leterheltebb a nagyvárosokban. Eközben az új fertőzöttek napi száma rekordot döntött.

"Újabb szigorítások felé haladunk azokon a helyeken, ahol túl gyors a vírus terjedése, elsősorban ott, ahol az idős emberek körében nagyon gyorsan terjed, s ahol azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek a sürgősségi osztályokra, mint ahogy azt láthattuk például a déli Bouches-du-Rhone megyében vagy Párizsban és az elővárosokban" - mondta a köztársasági elnök.

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, és ott is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézmények a tantermeiben és előadóiban egyszerre már csak feleannyi diák lehet jelen, mint egyébként. A múlt héten Marseille-ben és Aix-en-Provence-ben bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithatnak ki a bárok.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Valentino Belloni

Emmanuel Macron ugyanakkor kizárta, hogy újból kijárási korlátozásokat vezetnének be. "Nem ezt a stratégiát választottuk, az állampolgárok felelősségteljes viselkedésére számítunk, miután hónapokon át nem úgy fogunk élni, mint normális időkben" - mondta.

Az elmúlt 24 órában 18 746 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Franciaországban, ami rekordot jelent a járvány kezdete óta. A pozitív tesztek aránya szerdán 9,1 százalék volt az egy hónappal ezelőtti 4,5-höz képest. Az elhunytak száma kedd óta nyolcvannal, 32 445-re emelkedett, a lélegeztetőgépre szorulók száma viszont 11-gyel 1406-ra csökkent.

Szigorítják a szabályokat Berlinben

Berlinben a fokozottan veszélyesnek ítélt határérték fölé gyorsult a vírus terjedése több belső kerületben, így további szigorítások lépnek életbe szombattól, egyelőre október végéig. Ezek szerint minden üzletnek és vendéglátóhelynek zárva kell tartania 23 órától 6 óráig, kivéve az ügyeletes gyógyszertárakat. Az üzemanyagtöltő állomások is nyitva tarthatnak éjjel-nappal, de nem értékesíthetnek szeszesitalt 23 órától reggel 6-ig. Ebben az időszakban közterületen legfeljebb öt ember, magánterületen rendezett összejövetelen maximum huszonöt ember tartózkodhat együtt.

A német főváros szenátusának egészségügyért felelős tagja, Dilek Kalayci elmondta, hogy a járvány első hullámában a berliniek következetesen betartották a járványlassító szabályokat, "de most azt látjuk, hogy alábbhagy a fegyelmezettség, főleg a fiatalok körében, akik azt mondják, hogy ugyan már, nem is olyan szörnyű ez" a vírus. Kiemelte, hogy a egyelmezetlenek ugyan kisebbségben vannak, "de járvány idején nagyon-nagyon veszélyes lehet egy kisebbség is, ha nagyon mobilis".

Több tartományban megtiltották a járványügyi szempontból kockázatos berlini kerületekből érkezők belépését. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) négy kerületet (Friedrichshain-Kreuzberg, Mitte, Neukölln, Tempelhof-Schöneberg, ) sorol a kockázatos területek közé. A legrosszabb a helyzet Neuköllnben, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosra vetítve 78,9 fertőzöttet azonosítottak.
A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint akkor kell pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell tenni, ha az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a százezer lakosonkénti ötvenet.

Ideiglenes kórház a hannoveri vásártérenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 2828 új fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 306 086-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 16-tal emelkedett, 9562-re. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,08-on áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 108 embernek adja át a vírust.

A négy berlini kerülettel együtt országszerte hét közigazgatási egységben haladja meg az ötvenet a hét nap alatt azonosított új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Több helyen - például Frankfurt egész területén, Solingenben és Offenbachban - az határérték közelében van ez a szám. A közelgő őszi szünet idején fenyegető káosz elkerülésére a járványügyi szempontból kockázatos területekről érkező vendég csak akkor fogadható, ha felmutat egy két napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek