Csehországban ismét szükségállapotot vezettek be

Csehországban éjfélkor hétfőre virradóra újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy jogi alapot teremtsen a koronavírus-járvány elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre – olvasható az MTI hírei között.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az intézkedés legfőbb célja, hogy megfékezze a járvány terjedését, a fertőzöttek számának emelkedését. Az elmúlt héten az új igazolt fertőzések növekedésének napi száma már meghaladta a 3500-at, és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében.

Éttermi dolgozók tiltakoznak az új korlátozások ellen október 5-én Prága óvárosábanForrás: AFP/Michal Cizek

A tárca honlapján megjelent kimutatásból kitűnik, hogy jelenleg 37 570 az igazolt fertőzések száma, a kórházakban 1200 személyt kezelnek. Az áldozatok száma vasárnap 11-el 727-re nőtt. A szükségállapot lehetőséget ad az egészségügyi tárcának, hogy az orvostanhallgatókat is bevonja a kórházi munkákba. Mintegy 1700 orvos és nővér ugyanis megkapta a koronavírust, összesen több ezer egészségügyi dolgozó van karanténban, ezért nagy szükség van az új munkaerőre.

Ismét távoktatás, tízkor záró éttermek, nézők nélküli meccsek

Éjfélkor életbe lépett több új óvintézkedés is, amely egyelőre két hétig lesz érvényben. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti.

Zárt termekben legfeljebb tíz személy vehet részt egy rendezvényen, míg a nyitott területeken legfeljebb húsz. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát is, és mindenütt tilos a közös éneklés. A vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember lehet. A sportrendezvényeket nézők nélkül kell megtartani.

Már szeptember elejétől kötelező a szájmaszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, kórházakban és a zárt termekben, és maszkot kell viselni az általános iskolák felső tagozatos (6-9. osztály) tanulóinak is. Tavasszal 66 napig, március 12-től május 17-ig volt érvényben a szükségállapot, amelynek meghosszabbításáról mindig a képviselőháznak kell döntenie.

Forrás: AFP/Michal Cizek

Szlovákiában szükségállapot, Montenegróban éjszakai kijárási tilalom van

Szlovákiában már október elseje óta érvényben van a szükségállapot, amelyet egyelőre 45 napra hirdettek ki. De a rossz járványügyi mutatók miatt a montenegrói kormány is intézkedéseket hozott a hétvégén. A leginkább érintett városokban például bezáratta a vendéglátóhelyeket és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, emellett kilátásba helyezte, hogy ha továbbra sem javul a helyzet, az egész országra kiterjeszti a korlátozásokat. A szombati adatok alapján az európai országok közül Montenegróban van a legtöbb fertőzött, ahol százezer lakosra 1699 fertőzött ember jut.

Mindeközben hétfőn délelőtt a visegrádi országokra vonatkozó beutazást könnyítő feltételek újraszabályozásáról döntött a magyar kormány. Ennek értelmében a cseh, a lengyel és szlovák állampolgárok már egy negatív PCR-teszttel is átléphetik magyar határt, ha a jogszabály hatályba lépése előtt legalább egy októberi napra foglaltak magyarországi szállást.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek