Katedrális méretű gleccser miatt ürítettek ki egy olasz völgyet

A riasztást szerdán délután adták ki, miután egy helikopteres vizsgálat során észlelték, hogy a Mont Blanc-hegylánc Ferret-völgyében, körülbelül 2800 méter tengerszint feletti magasságon található Planpincieux-gleccser csúszni kezdett - adja hírül a reuters.com.

A Grandes Jorasses déli lejtői, ahol a Planpincieux is találhatóForrás: Arjuno3/commons.wikimedia.org

A hőhullám megolvasztotta a körülbelül 500 köbméteres gleccser alját, amely így könnyen eltörhet. Mint Fabrizio Troilo gleccserszakértő elmondta, a hatalmas jégtömb egy sziklán nyugszik, és fennáll annak a veszélye, hogy bármelyik pillanatban leválhat.

A völgyből összesen 75 embert kellett kiköltöztetni, akik között egyaránt voltak helyi lakosok és turisták, a rendőrség pedig lezárta az utakat, hogy megakadályozza a területre történő belépést. A völgy veszélyeztetett részét két zónára osztották: a „vörös zónát" közvetlenül eltalálhatja a gleccser, a „sárga zóna" a közvetett hatások által érintett. A turisták a völgy azon részeit is elhagyták, amelyek nincsenek veszélyben. Emiatt a gleccser miatt egyébként már tavaly szeptemberben is ki kellett üríteni a területet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek