Egy Görögország nagyságú erdős terület éghet Oroszországban

Rendkívül súlyos, helyenként kifejezetten katasztrofális helyzet alakult ki Oroszország kiterjedt területein az erdőtüzek miatt – hívta fel a figyelmet hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, az orosz környezetvédők azonban tétlenséggel vádolják az orosz kormányt a szerintük minden korábbinál nagyobb pusztítást végző tüzek megfékezése terén.

Jakutföld erdős területein így pusztul a természetForrás: AFP

"Bonyolulttá vált a helyzet a Szibériai és a Távol-keleti szövetségi körzet számos régiójában, néhányban rendkívüli állapotot hirdettek ki" – mondta a kormányfő. Az erdőtüzek mintegy 80 százaléka a Távol-keleti szövetségi körzetben van. Országos szinten jelen pillanatban 155 erdőtűz oltásán fáradoznak 33 ezer hektáron, 19 szubjektumban.

Különösen heves erejű tüzek ritkítják az erdőket Hanti- és Manysiföld autonóm körzetben több mint 14 ezer hektáron, a 19 helyszínen pusztító lángokat hét helyen, csaknem 7700 hektáron sikerült megfékezni.

A tüzek keletkezésének legfőbb oka e beszámolók szerint a villámcsapásokban keresendő, akárcsak abban, hogy a lakosok sokszor megsértik a tűzrakási szabályokat. Ugyancsak nehézséggel küzdenek a Baskír Köztársaságban (Baskíria), ahol nincs elegendő tűzoltó, a géppark nagy része is elavult.

A Greenpeace Russia környezetvédő szervezet műholdas adatokra hivatkozva rendkívül riasztó képet fest az oroszországi erdőtüzekről. Közleményükben állították, az oroszországi erdőtüzek kiterjedése (19 millió hektár) nagyobb, mint Görögország egész területe ami valamivel több mint 13 millió hektár. A szervezet szerint a lángok elharapózása elsősorban a hőhullámoknak, a folyópartok menti tábortüzeknek, a permafroszt (tartósan fagyott föld) időnkénti felolvadásából eredő olajszivárgásnak tulajdonítható. Felhívják a figyelmet, hogy a legvészesebb helyzet több olyan városban is keseríti az emberek életét, mint Jakutszk, Jugorszk vagy Szovjetszki. A környezetvédő szervezet úgy véli, hogy az orosz kormány tétlen a jelenlegi katasztrofális helyzet kezelésében – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek