Északi szomszédunknál utazási korlátozások és határellenőrzés lesz húsvétkor

A koronavírus terjedésével összefüggésben április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában, ahol a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig.Erről dönötött a szlovák kormány a hétfői ülésén – írja az MTI.

A határokat is ellenőrzik Szlovákiában - illusztrációForrás: Gerd Altmanny/Pixabay

Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány másik kivételre. Az intézkedés az adott időszakra korlátozza a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek.

A kormány így akarja megakadályozni azt, hogy az ünnepek idején szokásos találkozások meggyorsítsák a kór terjedését. Matovic elmondta, nem tervezik, hogy a húsvéti ünnepek után enyhítenek a biztonsági intézkedéseken.

"Az intézkedéssel főként azt a célt követjük, hogy az idősebb embereket ne fertőzzük meg (...), remélem, hogy az emberek megértik ezt" – idézte Igor Matovic kormányfőt a TASR szlovákhírügynökség. Szlovákiában hétfőn jelentették be a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Az országban 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak többsége az ausztriai Tirolból hazatérő turista.

Ezek is érdekelhetnek