Szakemberek szerint a vírus a szigetország lakosságának akár a felét is megfertőzhette

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a koronavírus az Egyesült Királyság lakosságának akár a felét is megfertőzhette. Sunetra Gupta, az oxfordi elméleti járványtan professzora vezeti a koronavírus terjedésének vizsgálatát az egész országban. Ez a megállapítás ugyanazon a napon történt, amikor a hivatalos halálesetek száma egy nap alatt a rekordnak számító 87-ről 422-re, illetve a megerősített esetek száma 1427-re növekedett.

A lakosság fele érintett lehet a betegségben - a fotó illusztrációForrás: Gerd Altmann/Pixabay

Az Oxford University új modellje szerint a vírus január közepére terjedt szét az Egyesült Királyságban, kb. két héttel az első jelentett eset előtt, és egy hónappal az első haláleset előtt. A kutatás azt sugallta, hogy a koronavírusban szenvedők kevesebb mint ezrede lett beteg annyira, hogy kórházi kezelésre szoruljon. A betegek túlnyomó többségénél csak enyhe tünetekkel járt a betegség, vagy a tünetek egyáltalán nem jelentkeztek. Ez azt jelenti, hogy a vírusnak elegendő ideje volt a széles körű elterjedésre, mivel az országban sok ember immunitást szerzett.

Mint Gupta professzor elmondta, még több tesztre van szükség az elmélet értékeléséhez, ami remélhetőleg még ezen a héten elkezdődik.

Az Egyesült Királyságban több mint 90 000 embert már teszteltek, ezek közül 82 359 esetben az eredmény negatív lett.

Az NHS England szerint az Egyesült Királyságban bekövetkezett 87 új haláleset közül 83 Angliában történt, a betegek 33 és 103 év közöttiek voltak, és mindegyikük kiszolgáltatott csoportba tartozott, beleértve az alapbetegségben szenvedőket is.

A legfrissebb adatok alapján be is jelentették, hogy az országban kijárási korlátozásokat vezetnek be, az emberek csak négy okból hagyhatják el otthonaikat: ha nélkülözhetetlen dolgokat vásárolnak, testmozgást végeznek, orvosi ellátásért mennek vagy kiszolgáltatott személyeket látnak el, valamint alapvető munkavégzés miatt hagyják el otthonukat – írja az Evening Standard.

Mint a BBC hírül adta, Boris Johnson brit miniszterelnök szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust, a londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint az 55 éves Johnson tünetei enyhék.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek