Hamarosan érkezhet a koronavírus-gyorsteszt

A 24.hu információi szerint jövő héten egy új, azonnal eredményt mutató termék, a Screen Italia nevű olasz egészségügyi cég koronavírus gyorstesztje érkezik Magyarországra, mely egy csepp vérből mutatja ki a vírus hatására a szervezetben termelődő ellenanyag jelenlétét, a fertőzöttséget követő ötödik-hatodik nap után biztos eredményt ad, és a kiértékeléséhez egészségügyi szaktudás szükséges.

Koronavírus-tesztközpont RostockbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wustneck

A gyorstesztből kórházaknak, magánklinikáknak, laboroknak szállítanak majd, emellett számos multicég, köztük több ezer főt foglalkoztató gyárak is rendeltek már a termékből. 

Eközben, mint a Quartz írja, egy szenegáli gyárban is fejlesztenek gyorstesztet DiaTropix néven, a brit kormány támogatásával, amellyel 10 perc alatt kimutatható lesz a koronavírus-fertőzés.

Sokan várnak az otthon végezhető gyorstesztre is, viszont, mint a Forgalmazók az Egészségért Szövetség közleményéből kiderül, ilyesmi nem létezik. A szövetség hangsúlyozza, hogy a megbetegedés kimutatására alkalmas úgynevezett in vitro (szervezeten kívüli) diagnosztikai vizsgálat csak klinikai és közegészségügyi laboratóriumi körülmények között, labordiagnosztikai eszközökkel végezhető.

A szövetség ezért arra kéri a lakosságot, hogy se drogériákban, se interneten ne vásároljanak otthon végezhető gyorstesztet. Hangsúlyozták, hogy ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, forduljon orvoshoz. Az állami egészségügyi ellátórendszerben indokolt esetben elvégzik a szükséges vizsgálatokat, így a koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot is - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek