Varsó környékén kedd óta a Visztulába engedik a város szennyvizét

A varsói hatóságok úgy döntöttek, hogy "ellenőrzött körülmények között" a Visztulába engedik a lengyel főváros és a környező területek szennyvizét, miután meghibásodott a Varsó közelében lévő Czajka szennyvíztisztító telep két szennyvízgyűjtője.

 

A még kedden történt, de csak szerdán nyilvánosságra került baleset nyomán Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester válságtörzset állított fel a rendkívüli helyzet kezelésére. Mindamellett hangsúlyozta, hogy a szennyvíztisztító rendszer meghibásodása miatt a fővárosi vezetékes ivóvíz minősége nem romlott.

Varsótól Gdanskig nem szabad fürödni a folyóbanForrás: Artur Bociarski/Shutterstock

Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter viszont megdöbbenésének adott hangot a városvezetés döntése felett, miszerint a Visztulába engedik a szennyvizet. A tárcavezető sajtótájékoztatóján "rendkívül veszélyes jelenségnek, ökológiai katasztrófának" minősítette az intézkedést, amely szerinte "nagy veszélyt jelent a lakosság egészségére és életére nézve, nem beszélve a hatalmas környezeti károkról". Kowalczyk szerint hetekbe telhet, amíg kijavítják a hibát.

A szennyvíztisztító vállalat becslései szerint 260 ezer köbméter kezeletlen víz ömlött a Visztulába. Mivel a vízállás nagyon alacsony, ez nagy koncentrációnak számít, de pontos értékeket csak a környezetvédelmi felügyelet által gyűjtött minták elemzését követően tudnak mondani.

A hatóságok Varsótól Gdanskig figyelmeztették a folyó mentén élő lakosságot, hogy tartózkodjanak a Visztulában való fürdéstől, vízi sportoktól és a folyóvíz ivóvízként történő felhasználásától. Problémát jelent az is, hogy a szennyezett víz hamarosan eléri a Varsótól északra fekvő Visztula menti városokat is. Veszélyben van például Plock vizének tisztasága is. A térség köztisztasági és járványügyi hatóságai megkezdték az ivóvíz minőségének intenzív vizsgálatát, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek