Áldozatokat is szedett a Tátrában tegnap éjjel tomboló vihar

Öten életüket vesztették és több mint százan megsérültek a lengyel és szlovák Tátrában csütörtökön tomboló viharban.

A lengyel oldalon villámcsapás miatt négyen - egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt - haltak meg, több mint százan megsérültek. Egy túrázó meghalt, ketten pedig megsérültek szintén villámcsapások miatt a Tátra szlovák oldalán. A halálos áldozattal járó tragédiák a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson, illetve légvonalban mintegy tíz kilométerre a lengyelországi Wielki Giewont (Nagy-Giewont) térségében történtek.

A kép illusztrációForrás: sethink/Pixabay

A Baníkov-csúcsról egy cseh turistanő riasztotta a hegyimentőket. Ő egy munkatársával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant. A nő sérüléseit először a helyszínen látták el a hegyimentők, később helikopterrel szállították el a csúcsról, majd mentőautóval kórházba vitték.

A hegyimentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtást követően őt is kórházba szállították.

Több sérült nagyon súlyos állapotban van, égési sérüléseket szenvedett, mások sokkos állapotban vannak és pszichológusi segítségre szorulnak. A mentőakciót péntek hajnaltól folytatják, hogy megbizonyosodjanak arról, nem rekedt a hegyekben turista. A mentésben a hegyimentők mellett 80 tűzoltó vett részt és 100 rendőr segítette a sérültek kórházba szállítását. A mentőakciókban helikoptereket is bevetettek. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a hozzátartozóknak.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, amely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy húszan tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár ötezren is túrázhattak. A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek