Lecsapott Kelet-Indiára a brutális ciklon

Miközben Európa arra készül, hogy közelít a tél, Indiában kis túlzással az életükért menekültek el az emberek a keleti partvidékről. A BBC News híre szerint ugyanis partot ért a rettegett Fani ciklon, ami miatt 1 millió körüli lakost kellett kitelepíteni, megelőzésképp.

A kitelepítés főleg Orissa (más néven Odisha) államot érintette, a turisták körében népszerű, 858 éves templomára büszke Purit is evakuálták.  

Ez nem csoda, 175 kilométeres óránkénti szelet vártak, ami akár 200-as lökéseket is elérhet. Áldozatokról szerencsére még nem tudni, de a heves esőzések máris súlyos áradásokat okoztak, fák dőltek ki, tetők szakadtak le, épületek omlottak össze. Az alábbi videó is jól mutatja a vihar erejét:

A térségben rengeteg légijáratot töröltek, a vonatok se járnak, az iskolák és kormányhivatalok bezártak. Három fontos kikötő is felfüggesztette működését. India lélegzetvisszafojtva várja, mi lesz, miközben hadihajókkal, ellátmánnyal és orvosi csoportokkal áll készenlétben, hogy azonnal beavatkozhasson a vihar elvonultával.

Indiai édességárus sétál a kiürült tengerparton a Fani ciklon idején.Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Errefelé annyira nem gyakoriak a pusztító ciklonok: a BBC szerint az utóbbi három évtizedben ez a negyedik méretes darab. A legutóbbi mondjuk elég közeli, 2017-ben csapott le az Ockhi nevű vihar, amiben kétszázan meghaltak és százak maradtak fedél nélkül. A legsúlyosabb ciklon 1999-ben csapott le a térségre, annak 10 ezer áldozata volt.

A mostani vihar mindenesetre fokozatosan elcsendesül majd, ahogy a bangladesi Chittagong felé vonul. Az alacsonyan fekvő országban vihardagályra készülnek így is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek