Súlyos vonatbalesetet okozott a vihar egy dán hídon

Hat ember életét vesztette, 16 pedig megsebesült Dánia egyik legnagyobb tengeri hídján, a Sjaelland szigetét Fyn szigetével összekötő Nagy-Baelt hídon - írja a BBC News a dán rendőrségre hivatkozva.

Nagy-Baelt hídForrás: Henrik Sendelbach/Wikipedia

Egyelőre nem tudni a vasútbaleset pontos okát, de egyes hírek szerint egy tehervonatról a szél által lefújt súlyos tárgyak csapódtak egy szembe közlekedő személyvonatnak. A személyvonat Odense városából tartott a főváros, Koppenhága felé, amikor reggel 8-kor a baleset történt. A vonaton 131 utas és háromfős személyzet tartózkodott.

Vonatbaleset a Nagy-Baelt hídon.Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/© Michael Bager bager@fyens.dk www.fyens.dk www.michaelbager.dk/Michael Bager

A helyszíni képek szerint egy kamionszállító vonaton több kamion ponyvája felhasadt, innen zuhanhattak ki a tárgyak. A térségben heves szélvihar dúl, ez okozhatta a balesetet (a Meteoalarm.eu képe szerint a legsúlyosabb, vörös riasztás van érvényben a térségben).

A mentőegységek a helyszínen vannak, de a viharos időjárás miatt rendkívül nehéz a mentés.  

A 18 kilométeres Nagy-Baelt híd Dánia egyik legjelentősebb, tengerszorost átívelő hídja, amin napi több tízezer jármű halad át. A közúti-vasúti híd az Öresund-híddal alkot kelet-nyugati tengelyt Svédország felé. A baleset miatt a hidat lezárták.

Frissítés

A dán Ekstrabladet arról ír, hogy a Deutsche Bahn Scandinavia mozdonya vontatta a tehervonatot, ami a Carlsberg sörgyár rekeszeit és üvegeit szállította. A Carlsberg is elismerte, hogy az ő árui voltak a vonaton, a felszakadt ponyvák alól ezek zuhanhattak a személyvonatra. Úgy tudni, a szél miatt a kamionokat már nem engedték fel a baleset idején a hídra, de a vonat- és a személyautóforgalom korlátlanul haladhatott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek