Először kapta lencsevégre a Yellowstone kamerája a ritka ragadozót

A Yellowstone Nemzeti Parkban először sikerült lencsevégre kapni egy rozsomákot vagy másnéven torkosborzot, a Mammoth Hot Springs területének közelében - adja hírül a people.com.

Rozsomák a Helsinki ÁllatkertbenForrás: Uusijani/wikipedia.org

A Yellowstone Facebook-oldalán tette közzé a videót, melyen az állat keresztülszalad. Ez volt az első alkalom, hogy a 2014-ben felszerelt vadkamera rozsomákot fogott, az pedig, hogy a találatra majdnem 7 évet kellett várni, elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon ritka állatról van szó. A Nemzeti Park Szolgálata szerint 2006 és 2009 között a Yellowstone-ban és a szomszédos erdőkben mindössze hét rozsomák élt, két nőstény és öt hím.

Jelenleg a Nemzeti Parkban egy kis rozsomákpopulációt tartanak számon, de a jóslatok szerint a faj állománya, amelynek rendszerint igen alacsony a szaporulata, 2050-re jelentősen csökkenhet a klímaváltozás következtében, és élettere a Sziklás-hegységre, a Sierra Nevada-hegységre és a Yellowstone környékére korlátozódik. A rozsomák populáció legnagyobb csökkenését egyébként az 1930-as években tapasztalták a vadászatnak és a ragadozók állománykorlátozását célzó intézkedéseknek köszönhetően.

A rozsomák (Gulo gulo) a menyétféle ragadozók legnagyobb testű faja, jelenleg a Gulo nembe besorolt egyetlen faj. Nálánál nagyobb állatokat is képes elejteni és támadása az emberre is veszélyes lehet, de ha lehetősége van rá, inkább más ragadozók zsákmányát szerzi meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek