Nézzék, ez a kismacska most a Nyíregyházi Állatpark legcukibb lakója!

Igazi ritkaságot kapott lencsevégre a Nyíregyházi Állatpark fotósa múlt héten, akinek képein az éjszakai életmódot folytató, állatkertekben ritkán látható és nehezen szaporodó Geoffroy-macska látható a kölykével. A szaporulat igazi szakmai siker, hiszen a világ állatkertjeiben mindössze 75 egyed él, és az elmúlt 12 hónapban összesen három helyen sikerült szaporítani ezt a ritka macskafélét – olvasható az állatpark Facebook-oldalán.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár 12 éves, cseh állatkertben született hím egyede 2014-ben érkezett Nyíregyházára, míg 11 éves német párja 2017-ben került a SóstóZoo-ba. A faj elsősorban éjszaka aktív, és a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a kifutórendszert is ennek megfelelően alakították ki gondozói.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

A hegyek macskája

A külső kifutókban dzsungelszerű burjánzó növények segítik a rejtőzködését az állatoknak, míg a belsőben a szűrt fény, a búvóhelyek és a sok mászófelület. A jelenleg kéthónapos, 72 napnyi vemhesség után világra jött nősténykölyköt eddig anyja rejtegette, de mostantól már a látogatók is megtekinthetik az állatparkban. A macska 8-10 hetes koráig jórészt anyatejjel táplálkozik, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyershús fogyasztására. 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

A faj a nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. században élt francia zoológusról kapta. A 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban erdőkben és bozótosokban, de megtalálható a 3300 méter feletti hegyekben is, ezért a helyi lakosság a „hegyek macskájának" nevezi.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

Ezüstszürke vagy okkersárga színekben pompázik

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is tizedeli állományait. Bundájának színe és rajzolata területenként eltérő: a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal, de előfordulnak fekete példányok is.

A Geoffroy-macskacsaládot a Nyíregyházi Állatpark Trópusi házában keressék!Forrás: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

Ha alkonyatkor vadászni indul, foltos bundája beleolvad a környezetbe, így könnyen becserkészi zsákmányát, mely elsősorban madarakból és kisebb emlősökből áll. Különleges macskához illő módon kitűnően úszik, így a természetben előszeretettel halászik is. És bár a házimacskától eltérően sokkal lassabban fejlődik, az életkora akár 18-20 év is lehet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek