Nyaralt már Sóstógyógyfürdőn?

Fogadjunk, hogy tízből kilenc olvasónk erre a kérdésre nemmel válaszol. A magyarok többsége Zalakaros, Hévíz és Hajdúszoboszló szentháromságán túl, kevés gyógyforrású üdülőhelyben gondolkodik, pedig Sóstógyógyfürdő egy valódi gyöngyszem hazánk gyógyvíztérképén. Mutatjuk, hogyan lett egy kádkabinos népfürdőből hazánk egyik legklasszabb fürdőhelye, és hogyan telepítettek köré véletlenül tölgyfaerdőt.


Hévíz és Hajdúszoboszló szinte minden évben vezeti a legnépszerűbb belföldi úti célok listáját, Zalakaros pedig az utóbbi másfél évben kezdett mamutfejlesztésekbe. Magunk sem tudjuk, hogy Sóstógyógyfürdőről néhány évvel ezelőttig miért lehetett méltatlanul keveset hallani, pedig Nyíregyházára tartva, kár lenne egy ilyen pompás üdülőhely mellett csak úgy elgurulni. Sóstó az egészségturisták apró oázisa, fürdőkkel teletűzdelve, tölgyerdővel ölelve, hatalmas állatparkkal és hazánk legnagyobb múzeumfalujával Nyíregyháza külterületén. A hely, ahol nincsenek távolságok, mert mindent karnyújtásnyira álmodtak meg, ahogy a településre csábító prospektus is írja.

Tópart szerelmeseknek

Az üdülőterület nettó két órás autóra vagy vonattal háromórányi zötykölődésre található a fővárostól, a nyíregyházi vasútállomásról a 8-as busz pedig 20 perc alatt ér be Sóstógyógyfürdőre. A település az utóbbi három évben rendületlenül épül, kerekedik, és bár fő attrakciója hatalmas gyógyvízfelülete, egyre jobban fókuszál a szárazföldi élményszerző helyekre is. Sóstón minden egy helyen van, ezt a sok mindent pedig sétányokkal kapcsolták össze, és nyár végére lassan a tóközeli park is megkapja végső formáját.

Ücsörgő stég szerelmes pároknak
Galéria: Sóstógyógyfürdő
Forrás: Travelo

A park az egész miniparadicsomnak az origója. Ottjártunkkor legalább három esküvői díszbe öltözött párral találkoztunk, akik a szökőkúttól indulva a tópart mentén stratégiai útvonalon haladva fotóztatták magukat. Meg is értjük őket, a park még lámpafény nélkül is hangulatos volt esténként. Amikor ugyanis mi június közepén arra jártunk, épp a kandelábereket cserélték díszesebbre, így azóta ezek a párok már házastársi szövetségben, kéz a kézben, irányított lámpafény mellett sétálhatják körbe a tavat. A park a maga évszázados fáival, a tóba bólintgató fűzfaágaival, közepén egy fahídon megközelíthető apró szigettel, és a part mentén deszkákból kiépített félköríves napozó teraszaival bárkit levesz a lábáról. Baráti beszélgetéshez, szerelmes búgásokhoz, vagy egy vacsora utáni családi sétához ideális helyszín. A tópart mentén lefektetett rekortán szőnyeget pedig használják bátran, kiváló alap a reggeli futáshoz!

Itt nem csodálkoztak rá a gyógyvízre

Míg az egyik tó körül inkább csak mélázgatni, addig a másikban már strandolni lehet. Sóstógyógyfürdő ugyanis nevét a két részre osztott, sós vizű szikes taváról kapta, amelynek egyik részét a horgászok és a csónakázók, a másikat pedig a strandolók vették birtokba. A két tó között régen egy híd állt, amit a futó fejlesztés alatt egy szélesebb sétánnyá alakítottak, és helyére a lakosság kérésére hidat szimbolizáló korlátokat helyeztek el.

A település vízforrásainak semmi köze a manapság romantikus fürdőtörténetekhez: a legtöbb hazai gyógyfürdővel ellentétben itt nem kőolajfúrás közben bukkantak véletlenül termálvízre, hanem egyenesen azt keresték. Az ötvenes években találtak is hat forrást, ezek közül négy a fürdők medencéit táplálja. Két évvel ezelőtt a fürdők megkapták a gyógyintézmény címet, így a Parkfürdő, a Fürdőház és az Élményfürdő is országos gyógyászati ellátóhely lett, tavaly nyáron pedig az egész települést gyógyhellyé nyilvánították. Sóstógyógyfürdő tehát papíron is új célpont a gyógyturizmusban.

Egy strand a retro szerelmeseinek

Sóstón tulajdonképpen bármerre indulunk, mindenhol egy vizesblokkba botlunk, legyen az természetes vagy mesterségesen mederbe terelt vízmennyiség. Ott van elsőként a már említett Tófürdő a Blaha Lujza sétányon, amelyről minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a sóstói lakosok természettől kapott ajándéka. Messziről is könnyen kiszúrható a tornyokkal őrzött bejárata és egy balatoni fürdőházról mintázott faépülete, amelyet még a harmincas években építettek.

Tófürdő és strandolói
Galéria: Sóstógyógyfürdő
Fotó: Nyíregyháza Sóstó Gyógyfürdők Zrt.

Ezt a helyet a matracozni szerető és a természetes tópartra vágyók fogják igazán értékelni, különösen annak partját, amelyet selymes Tisza-fövennyel töltöttek fel. Klasszikus, lassan mélyülő vizű strand, egy cseppnyi retro életérzéssel, diszkréten fapados csúszdával, halas bódéval, mobil főttkukorica-árussal és vízibicikli-kölcsönzővel. A vízről pedig még rosszabb idő esetén sem kell lemondani: a parton külön meleg vizes medencét építettek a pacsázó gyerekeknek és egy 34 fokos gyógyvizeset a felnőtteknek. Mindezt az utóbbiak 1600, a kisebb gyerekek 1200, a nagyobbak 1300 forintért élvezhetik.

Egy fürdő a kalandkeresőknek

A szomszédban egy egészen más típusú vízi műintézmény fogadja a turistát, pontosabban kettő. A Sóstón nyaraló semmit nem érez abból, hogy valójában egy belépővel két különböző fürdőt látogat meg. Néhány éve ugyanis a Parkfürdő kinti medencéit elhagyva még külön belépőt szedtek az Aquarius Élményfürdőbe, most viszont a 2900 forintos felnőtt és 2400 forintos gyerekjeggyel húsznál is több medencében kereshetjük az izgalmakat. Van ott sodrófolyós, családi, árnyékolókkal felszerelt gyerekmedence, ülő, fekvő, vízbuzgáros és masszázságyas medence, és még sorolhatnánk, mert a strand akkora, hogy az egész napot eltölthetjük medencéről medencére vándorlással. Nem illik kihagyni a helyiek kedvenc hideg vizes medencéjét sem, amit a tervezőcég után egyszerűen csak olaszként emlegetnek, és megéri egyet tempózni a nemrégiben megújult és modern lelátóval felszerelt 50 méteres versenymedencében is.

Bár a fedett élményfürdőnek mi főleg a külső medencéit látogattuk, a fürdő falára festett liánok, trópusi növények és a műanyag játékelemek ötletesen idézik meg a dzsungelhangulatot. Persze itt is van külön termálvilág Kneipp-medencével, pezsgőágyas gyógymedencével, de találunk trópusi koktélbárt, vízfüggönyös hullámmedencét, barlangba futó vadvízi sodrófolyosót és számos óriáscsúszdát is. A vízi inka romtemplom és a bevehető kincses sziget mesevilága pedig egyetlen pillanat alatt szippantja be az apróságokat.

Élménymedence
Galéria: Sóstógyógyfürdő
Fotó: Nyíregyháza Sóstó Gyógyfürdők Zrt.

Vizes és szárazföldi programokból sincs hiány a strandon, a nagyobbakat vízi tornával és aerobikkal, a kisebbeket ügyességi játékokkal és vasárnaponként bábszínházi előadással várják. Ott jártunkkor épp a Burattino bábszínház állította fel paravánját a fűre, ahol pokróccal és törölközőkkel foglalt helyet magának a gyerekes családok többsége.

Ha pedig megéheztek, netán éppen egy hagymával, sajttal és csirkehússal gazdagon megpakolt vékony tésztás krumplilángosra, induljanak a grillterasz irányába. A lángos nálunk a gitáros szendvics kategóriájába tartozik, és mivel csak használhatatlan műanyag evőeszközt adnak hozzá, meg sem próbáltuk kulturáltan enni. Fogtuk, összetekertük, és úgy burkoltuk be, ahogy tudtuk. (Egyébként a helyiek szerint Nyíregyháza gyros-nagyhatalom, a legjobb gyrost pedig a vasútállomás közeli kis bódéban kapjuk a titkos formulából álló nyíregyházi szósszal, rummal ízesítve és óriáskifliben tálalva.)

Ahogy általában a fecskenadrágos és fejkendős öreg urak kedvence a termál részleg, úgy lett az a miénk is. A Parkfürdő négy különböző gyógyvizes medencéjében ázhattunk egymás után, az egyikbe pedig este is visszatértünk, hetente kétszer ugyanis éjszakai fürdőzéssel egybekötött zenés retro partit rendeznek. Kevés jobb dolog történhet egy gyógyvizes medencével, minthogy egy pool bart építsenek annak közepére. Márpedig itt ez történt, és érthető módon ez is telik meg esténként a leghamarabb. Jégkockás koktélt szürcsölni a barátokkal a meleg vízben ázva, vagy kettesben félrevonulni a medence egyik szegletébe a holdfényes égbolt alatt - talán nem kell tovább magyarázni a létesítmény vonzerejét.

És egy fürdő a gyógyulni vágyóknak

A harmadik nagyobb vizes blokk és egyben Sóstó legrégebbi épülete, a Fürdőház, az 1800-as évek elején épült. Akkoriban a tó vizét még üstökben melegítették és azt öntötték szét a négy tölgyfakádba, ahol az ízületi, reumatikus és mozgásszervi betegeket kezelték. Később a kádakat márványra cserélték, a kádas népfürdő fölötti emeletre szobákat építettek, és bár a létesítményt kissé megviselte a huszadik század, a kétezres évek elejére újra gyógypanzióként látogathatták a vendégek. Tavaly nyár óta 18 szobával, háromcsillagos hotelként működik, és tulajdonképpen a hotel patinás homlokzatán kívül mindent átkomponáltak benne. Felújították a földszinti wellness részleget, az egykori fakádas kabinok helyét gyógyvizes medence, fényterápiás sóbarlang, jakuzzi és szauna foglalta el. A hotel másik szárnyában a gyógyászati részlegen pedig szakorvosi háttérrel, gyógymasszázzsal, az iszapkezeléstől a szénsavas fürdőig tényleg számtalan terápiával várják a gyógyulni vágyókat.

Fürdőház bejárata
Galéria: Sóstógyógyfürdő
Fotó: Nyíregyháza Sóstó Gyógyfürdők Zrt.

Mi is ebben a hotelben szálltunk meg, a tetőtéri szobánk tisztán, modern bútorokkal felszerelve, ízléses műbőr falborítással és gerinckímélő, széles matracokkal várt. A falat tölgyfa levél és egy makktermés jópofa festett dombornyomata díszítette, utalva a sóstóiak makkos-mákos legendájára. (Ismerik a sztorit? Mária Terézia idején, amikor a máknak felment az ára az európai piacon, Bécsből egy levelet küldtek Sóstógyógyfürdőre, hogy ahová csak lehet, ültessenek mákot. A táviratból azonban a földesúr egy ékezetet megspórolt, így a helyiek mák helyett makkot olvastak, ezért ma mákültetvény helyett itt egy 320 hektáros tölgyerdő áll.)

Külön örültünk annak, hogy szobánkban reggelente valahogy mindig találtunk a kis asztali vízforralónk mellett két instant kávéporos tasakot, és a mai napig hisszük, hogy Sóstót csakis intelligens szúnyogok lakják. Ezek ugyanis ahogy megtudták, hogy nincs az ablakunkon szúnyogháló, el is kerülték azt jó messzire. És amíg az estéinket rendre a fürdő gyógyvizes ücsörgőjében töltöttük, a másnapokon igyekeztünk valamivel aktívabbak lenni.

Van itt más is, nem csak termál

Akinek már térképesre ázott a bőre a sok gyógyvíztől, az jobb, ha a szárazföldön keres programot. Például a fürdőből átsétálhat a Sóstó Zoo-ba, amelynek tavaszi baby boom-járól rengeteget írtunk már a Travelón. Ott jártunkkor etettünk elefántot és gyűrűs farkú kattákat, és bár végigjártuk az összes földrész kreatívan tálalt élővilágát, külön élmény volt a szavannai világrész, ahol egy bambuszhídon felülről láthattunk rá az afrikai patásokra. Az állatpark tényleg a legnagyobb és a legzöldebb a hazaiak között, sehol az országban nem látni ennyire természetes életkörülmények között és ekkora kifutókon élő állatokat, mint itt. A Zöld Piramis a meleg, párás esőerdőházával, a ráják és cápák lakta Ócenárium és a fóka show kihagyhatatlan program, de ne jöjjenek el a Bambusz Étterem isteni, hideg gyümölcslevese nélkül sem.

Bár a parkban lazán el lehet tölteni egy teljes napot, ha mégis maradna bárkiben lekötetlen energia, érdemes azt a közeli kalandparkban értékesíteni. A lombkoronához közeli magasságban leginkább egyensúlyérzékre, némi karizomra és fejenként 2500 forintra (gyereknek 2100) lesz szükség. A drótkötélpálya mintegy száz állomása nagyjából másfél óra alatt teljesíthető, de újabb óradíjért bármikor újrakezdhető a móka.

Sóstói Múzeumfalu és a száraz kapu
Galéria: Sóstógyógyfürdő
Forrás: Travelo

Aztán itt található hazánk legnagyobb, nyírségi skanzene, a Sóstói Múzeumfalu. A kerítését átlépve a szalma- és nádtetős házak között lépkedve tényleg olyan, mintha egy XIX. század végi faluba csöppent volna az ember. Megnézhetjük a reluxamentes időket, amikor még akácfaággal sötétítettek az ablakokban. Benézhetünk egy korabeli fényképészműhelybe és annak művirágos, plüsskanapés stúdiószobájába. És láthatjuk a vegyeskereskedések elődjét, a szatócsboltot is, amely a múzeum ajándékboltjaként működik és különleges, szilvás, kókuszos, mézes nyírségi kalácsokat árul.

Eszement hétvégék

A sóstói tópart a hétvégi nyári estéken is gyakran megtelik, hol andalgó párokkal, hol zenei ritmussal. Három napon át tartják például július második hétvégéjén a település könnyűzenei fesztiválját, a Sóstó Fesztet, a 26-i hétvégén pedig ismét az Úszó Alkalmatlanságok versenyével várják a Tófürdő partjára látogatókat. Erre az eseményre minden évben kizárólag olyan tiszavirág-életű tákolmányokat várnak, melyeket eredetileg nem vízre terveztek, de néhány pillanatig mégis állják a nedves közeget. Így került tavaly a vízfelszínre egy komplett tv-stúdió, egy kémény gólyával, de még egy traktor is. Itt a gyorsaság mellett tényleg díjazzák az őrültséget, miközben egész nap koncertekkel, bográcsos partival, és egy kisebb gasztrofesztivállal készülnek.

Nem is nyújtjuk tovább a sorokat, inkább azt mondjuk, kérjék ki a főnöktől a nyári szabadságukat, és vegyék az irányt Nyíregyháza felé. Sóstót vétek két nap alatt letudni, ezért bátran írjanak be egy hetet naptárukba, nem fogják megbánni!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Egész nyáron esti piaccal vár Sóstógyógyfürdő - 2016.06.27.
Legalábbis hetente kétszer délután öttől este tízig várja látogatóit a Sóstói Piac, amelynek standjain Nyíregyháza és a bokortanyák jellegzetes helyi termékeit kínálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek