Az énekes cigánycsuk lett 2021 madara

  Idén is megrendezte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Év madara szavazást, ahogy teszi ezt immár már 40 éve, az utóbbi években online voksolási formában. Ezzel a kezdeményezésükkel szeretnék felhívni minél többek figyelmét az adott faj természetvédelmi problémáira. Két éve a gólyatöcs nyerte el a szavazók szívét, tavaly az erdei fülesbagoly, idén pedig egy igen szoros versenyben a cigánycsuk került ki győztesként.

  Forrás: Amurfalcon / Wikipédia

  Az idei versenybe az MME olyan énekesmadarakat nevezett, melyek az agrár élőhelyekhez kötődnek, és a nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezekre a madarakra július 1. és 27. között interneten lehetett szavazni, a voksoláson összesen 9871 ember vett részt.

  Míg a harmadik helyen a sordély (2605 szavazat), a másodikon az őrgébics (3382) végzett, addig a dobogó élére a cigánycsuk került a maga 3884 voksával. A verébalakúak rendjébe tartozó cigánycsuk, más néven cigány csaláncsúcs, vonuló madár, a tél beálltával Észak-Afrikába repül, ugyanakkor egyes példányaik itthon is áttelelnek. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!