Hallott már az óriás gyümölcsgalambról? Az év madara lett Új-Zélandon

  Az óriás gyümölcsgalamb, maori nevén a kereru lett az év madara Új-Zélandon, ahol a kampány szenvedélyes közösségimédia-csatákkal, szavazás körüli botrányokkal és a Tinder párválasztó oldal bevetésével zajlott.

  Óriás gyümölcsgalambForrás: Wikipédia / Készítette: Justin Bell

  A kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér. Érett gyümölcsökkel táplálkozik, s mivel az a szervezetében megerjed, előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert "megrészegülve" nem képes kapaszkodni. Így:

  A kererupopuláció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már. Az év madara választását a szervezet hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet az ország páratlan madárvilágára és egyes fajok veszélyeztetettségére. Az internetes szavazásban a madárszeretők tízezrei vettek részt az iskolásoktól a nyugdíjasokig. A versenyt megzavarta, hogy több száz voks érkezet ausztrál számítógépekről, ám ezeket még időben sikerült kiszűrni.

  Hamis szavazatokkal már a korábbi években is megpróbálták megváltoztatni a verseny állását. Akadtak olyan szavazók, akik a Tinder társkereső oldalon is bejelentkeztek a madarak nevében, hogy ezzel is élénkítsék a kampányt. Jacinda Ardern kormányfő, aki a fekete viharmadarat támogatta voksával, hétfőn Twitter-üzenetben ismerte el, hogy vesztett, és üdvözölte a győztes kererut. Idén rekordszámú, 48 ezer szavazatot adtak le az új-zélandiak az év madara választáson.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!