65 év után elkészült az első vadátjáró a Transzmongol vasútvonalon

Építése óta, azaz 65 éve először juthatott át vadszamár a Transzszibériai vasútvonal részét képező Transzmongol vonalon, köszönhetően az új vadátjárónak. A kulán néven is ismert állatfaj mellett mongol gazellát és golyvásgazellát is láttak átkelni a korábban áthatolhatatlan kerítésen - adja hírül a Lonely Planet.

Mongol vadszamarak - illusztrációForrás: Petra Kaczensky/commons.wikimedia.org

A vasutat 1955-ben fejzeték be, ez pedig elzárta a kulánokat Mongólia keleti legelőitől, korábbi területük egy részétől. Emellett évente több ezer mongol gazella akadt fenn a kerítésen, sokan pedig éhenhaltak, miután nem fértek hozzá a gazdag legelőkhöz. Az új átjáró egy nagyobb projekt része, amelynek célja, hogy több helyen, a vasút kerítésének egyszerű módosításaival átjárást biztosítson a vadaknak. Ebben a kezdeti, kísérleti szakaszban két helyen haladhatnak át biztonságban az állatok.

Az élőhelyek széttöredezettsége, amely az autópályák, vasutak és csővezetékek építésének következménye, az egyik vezető tényező a biológiai sokféleség csökkenésében. A Góbi-sztyeppén található a bolygó egyik legnagyobb legelésző állománya, melyet szétaprózódással fenyeget az új nemzetközi kereskedelmi folyosók építése. A mongóliai kulán populáció nagyságát körülbelül 60 000 egyedre becsülik, és a Természetvédelmi Világszövetség szerint a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A Transzmongol vasútvonal - illusztrációForrás: PIERRE ANDRE LECLERCQ/commons.wikimedia.org

A Góbi-sivatag déli részén található állomány folyamatosan csökken az élőhelyek pusztulása és az emberi népességnövekedésből adódó terjeszkedés következtében.

A WCS természetvédelmi szervezet fotót is készített az átkelésről Ulánbátortól körülbelül 750 kilométerre, a vasút mentén felállított 85 távkamera egyikével.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek