Bubópestises lett egy mongol pásztorfiú

  A kínai hatóságok figyelmeztetést adtak ki, miután Belső-Mongólia Autonóm Területén egy pásztorfiú bubópestissel fertőződött meg. A jelentések szerint a beteg Bajannur városában van karanténban, az állapota stabil - adja hírül a bbc.com.

  MormotaForrás: Diliff/commons.wikimedia.org

  A bakteriális fertőzéssel terjedő betegség halálos lehet, de antibiotikumokkal kezelhető. Az MTI értesülései szerint a 15 éves fiú evett egy mormota húsából, melyet a kutyája kapott el. A kiadott figyelmeztetés tiltja a pestist potenciálisan hordozó állatok vadászatát és fogyasztását, és felszólítja a lakosságot, hogy tegyen bejelentést a gyanús esetekről.

  Bubópestis-fertőzésről egyébként rendszeresen érkeznek beszámolók a világ minden tájáról, Madagaszkáron például több mint 300 esetet találtak egy 2017-es járvány során. Tavaly májusban két ember halt meg Mongóliában a pestisben, melyet szintén egy mormota nyers húsának elfogyasztásával kötöttek össze.

  Az ilyen balesetek azért fordulhatnak elő, mert a nyers mormotahúst és -vesét a helyiek életelixírnek tartják. A rágcsáló ugyanakkor a pestisbaktériumok ismert hordozója, és általában össze is kötik a pestisesetekkel, ennek megfelelően vadászatuk is illegális.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek