Mit taníthatnak nekünk a hangyák a közlekedési dugókról?

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogyan közlekednek a kolóniáról kolóniára vándorló argentin hangyák, amikor szűk utakon kell keresztülvágniuk magukat - számol be róla a Mother Nature Network. A Toulouse-i és az Arizonai Egyetem kutatói különböző szélességű hidakat építettek a rovaroknak, vagyis új összeköttetéseket teremtettek a településeik között, majd figyelték, hogy mi történik.

Kődarabot szállító hangyákForrás: Francesco Schiavone/wikipedia.org

Azt látták, hogy a hangyák gyorsan alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Hogyha sok hely van, individualistábbak lesznek és szabadabban mozognak, előzgetnek, de ha besűrűsödik a sor, akkor elkezdenek kollektívában gondolkodni és egyetlen folyamként viselkedni. Így nem történik fennakadás a haladásban. A kutatók azt is megfigyelték, hogy bár minden híd majdnem teljes kapacitását elérte, egyik sem telítődött túl, és sehol nem alakult ki forgalmi dugó.

És hogy mit üzenhet mindez az embereknek, akik életét a dugók az elkerülőutak ellenére is rendszeresen nehezítik? Úgy tűnik, a tömegben le kell mondanunk az egyéni akciókról, mert a folyamatos haladást igencsak akadályozza az individualista gondolkodásmód, a szlalomozások, előzések, bevágások. Ha az emberek saját igényeiket háttérbe szorítva a közösség érdekeit tartanák szem előtt, sokkal gördülékenyebben lehetne haladni még a reggeli csúcsban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek