Sünis közlekedési táblákat raknak ki a britek, hogy védjék az állatokat

Új közlekedési táblákat kezdtek gyártani Angliában, a sünis jelzéseket olyan helyeken rakják ki, melyek közelében sok apró állat él. A tábláknak köszönhetően remélhetőleg csökken majd a balesetek száma is.

Bár jelenleg is vannak állatokat ábrázoló táblák a brit utak mentén, ezek egyelőre csak szarvasokra, varangyokra és háziállatokra hívják fel a közlekedők figyelmét.

Néhány évtized alatt szinte elűntek a sünök AngliábólForrás: Alexas_Fotos/Pixabay

Az új táblákra azért van szükség, hogy csökkentsék a balesetek számát, melyek miatt aggasztó mértékben csökkent az országban a sünik száma. Igaz, nem csak az utakon pusztultak el a kisállatok, de ez is komoly szerepet játszott abban, hogy az 1950-es évekhez képest sokkal kevesebb sün van az Egyesült Királyságban: az akkori adatok szerint 30 millió körül volt a számuk, míg mára csak 1 millió sün szaladgál Angliában, Wales-ben és Skóciában,írja a BBC.

Az olyan helyeken, ahol sok apró állat él az utak közelében, sok baleset is történik. Így 2005 és 2017 között például száz ember halt meg és további több mint 14 ezer sérült meg olyan balesetben, amelynek egyik oka éppen az volt, hogy egy állat szaladt át az úton.

Az új táblák segítségével az autósok nagyobb eséllyel kerülhetik el az ehhez hasonló baleseteket. A háromszög alakú táblákon egy fehér alapon fekete sün lesz látható, piros keretben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek