Nézze ezeket a szomorú borjúszemeket, őstulok született a Budakeszi Vadasparkban!

Ritka, különleges állatok születtek az elmúlt napokban a Budakeszi Vadasparkban. A szikaszarvasoknál és az őstulkoknál is egy-egy borjú látta meg a napvilágot – tudtuk meg a Budakeszi Vadaspark sajtóközleményéből.

Forrás: Surányi Linda/Budakeszi Vadaspark

Az őstulok mára már kihalt faj. A kutatók barlangrajzokra és korabeli leírásokra hagyatkozva tettek kísérletet arra, hogy rekonstruálják az 1627-ben kihalt őstulkot. Feltámasztására először az 1920-a és 30-as években tettek kísérletet ősi fajok keresztezésével, ám mivel ez a faj méreteiben még mindig elmaradt az őstuloktól, a 20. században számos újabb feltámasztási kísérlet vette kezdetét.

A Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy megismertesse a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A vadaspark egy bikából és két tehénből álló őstulok gulyája 2015 óta már több egészséges borjúnak adott életet, amelyek aztán más vadasparkokba, állatkertekbe kerültek.

Forrás: Surányi Linda/Budakeszi Vadaspark

A másik újszülött, a szikaszarvas borjú is ritkaságszámba megy. Magyarországon szabadterületen már nem találkozhatnak velük az érdeklődők, csak vadaskertekben, egy-egy állatkertben csodálhatják meg ezeket az Ázsiából származó agancsosokat. A Fehérvárcsurgóról érkezett kis rudli az ősz beköszöntével egy pettyes kis borjúval örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat. A borjak egészségesek és már lábra is álltak. Szüleik és a vadasparki gondozók vigyázó tekintetétől kísérve hamarosan felfedezhetik a körülöttük lévő világot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek