Tündéri kis dámborjak születtek a Budakeszi Vadasparkban

Három vörhenyes színű, pettyes dámborjú született néhány napja a Budakeszi Vadasparkban.

Az újonnan érkezett csöppségekkel egy tucatnyira bővült a Budakeszi Vadaspark dámállománya. A Kárpát-medencében őshonos és betelepített fajok bemutatására specializálódott vadasparkban a napokban ünnepelte születésnapját Szőke, a fehér dámbika – ő egyben a park egyik legszebb és legkülönlegesebb nagyvadja. Elsőként Szőke és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja születette meg, majd a rozsdavörös csöppség után két újabb borjú világra jövetelének örülhettek a gondozók és a látogatók.

A mama még féltő gonddal terelgetik kicsinyétForrás: Budakeszi Vadaspark

Egyelőre a tehenek még nagyon óvják és rejtik a kicsinyeiket, így csak a nagyon kitartó látogatók leshették meg a borjakat néhány pillanatra a kifutóban.

A dámok esetében a barcogás, azaz a párzási időszak október-november közé tehető, a vemhesség pedig körülbelül hét és fél hónapig tart. Az ellés jellemzően május végén, vagy június elején van. A borjak az első két hónapban még csak kizárólag anyatejen élnek, de tejzápfogaik megjelenése után hamar áttérnek a rostban gazdag növényi étrendre. A bikák és a tehenek általában tizenhét hónapos korukra válnak ivaréretté, ám a testnövekedés a tehenek esetében csak a harmadik, míg a bikáknál a hatodik évben fejeződik be, olvasható a Budakeszi Vadaspark sajtóközleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek