Nősül a nyíregyházi hulmán hím

  Feleséget kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő különleges majom, az országban csak itt látható hulmán hím.

  A hulmánok (Semnopithecus entellus) zárt tartási körülmények között, azaz a világ állatkertjeiben is ritkaságnak számítanak. Az egész világon összesen 183 faj él ebből a közepes méretű majomfajból, kettő pedig épp a Nyíregyházi Állatparkban. Egy agglegény viszont most feleséget kapott: a Hannoverből érkezett ötéves nőstény az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett Nyíregyházára, és a karantén időszak után már csatlakozott is a tenyész csapathoz. Így már három hulmán éldegél az állatparkban.

  Forrás: Nyíregyházi Állatpark

  A hulmánok nappal akítvabbak, és általában a lombkora szinten tartózkodnak. Itt elsősorban a fák leveleit rágcsálják, de rügyeket, magvakat és gyümölcsöket is fogyasztanak. Hihetetlenül képesek alkalmazkodni a különböző körülményekhez, így a faj egyedei megtalálhatóak a Himalája magas csúcsai között és Ázsia trópusi esőerdeiben is, olvasható a Nyíregyházi Állatpark sajtóközleményében.

  A hulmánokat a hinduizmusban Hanumán majomisten leszármazottjának tartják, de ezzel a fajjal találkozhatunk Kipling, A dzsungel könyve című regényében is – ők alkotják ugyanis az Elveszett Városban élő „Majmok népét". A hulmánok száma, a természetes élőhelyük pusztulása miatt egyre inkább lecsökken, ezért is nagyon fontos, hogy zárt körülmények között is szaporítsák őket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!