Nősül a nyíregyházi hulmán hím

Feleséget kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő különleges majom, az országban csak itt látható hulmán hím.

A hulmánok (Semnopithecus entellus) zárt tartási körülmények között, azaz a világ állatkertjeiben is ritkaságnak számítanak. Az egész világon összesen 183 faj él ebből a közepes méretű majomfajból, kettő pedig épp a Nyíregyházi Állatparkban. Egy agglegény viszont most feleséget kapott: a Hannoverből érkezett ötéves nőstény az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett Nyíregyházára, és a karantén időszak után már csatlakozott is a tenyész csapathoz. Így már három hulmán éldegél az állatparkban.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A hulmánok nappal akítvabbak, és általában a lombkora szinten tartózkodnak. Itt elsősorban a fák leveleit rágcsálják, de rügyeket, magvakat és gyümölcsöket is fogyasztanak. Hihetetlenül képesek alkalmazkodni a különböző körülményekhez, így a faj egyedei megtalálhatóak a Himalája magas csúcsai között és Ázsia trópusi esőerdeiben is, olvasható a Nyíregyházi Állatpark sajtóközleményében.

A hulmánokat a hinduizmusban Hanumán majomisten leszármazottjának tartják, de ezzel a fajjal találkozhatunk Kipling, A dzsungel könyve című regényében is – ők alkotják ugyanis az Elveszett Városban élő „Majmok népét". A hulmánok száma, a természetes élőhelyük pusztulása miatt egyre inkább lecsökken, ezért is nagyon fontos, hogy zárt körülmények között is szaporítsák őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek