Szupergyors sarki róka hasított a Spitzbergáktól Kanadáig

Hihetetlenül nagy távot tett meg az a nőstény sarki róka, amelyik a norvég Spitzbergáktól egészen Észak-Kanadáig vándorolt.

A tudósokat is meglepte az állat teljesítménye: a GPS-szel ellátott sarki róka ugyanis 76 nap alatt 3506 kilométert tett meg.Soha azelőtt nem tapasztaltak még ilyen eredményt. A fiatal példányt tavaly tavasszal látták el a műszerrel, és engedték szabadon a Spitzbergákánál.

Korábban még soha nem mértek ilyen gyorsaságot a tudósokForrás: 12019/Pixabay

Az állatnem sokat várt, még egy éves kora előtt nekiindult a nagy útnak, írja a BBC. 21 nap alatt már 1712 kilométert tett meg, és már Grönlandon járt, de még itt sem fáradt el, és csak ment tovább.

Ami a kutatókat igazán megdöbbentette, az nem a hatalmas távolság volt, hanem az a sebesség, amivel a róka haladt. Átlagosan 46 kilométert tudott le egy nap alatt, de olyan is volt, hogy 24 óra alatt 155 kilométert futott be. A kutatók arra is gondoltak már, hogy esetleg valamilyen eszközön utazik, esetleg lelőtték, és hajón szállítják a tetemét, de nem, kiderült, hogy a róka saját erőből tette meg a hatalmas utat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek