Sosem látott mishmi takint? A Nyíregyházi Állatparkban nemrég született kettő!

A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kistermetű szarvasmarhára emlékeztető mishmi takin (Budorcas taxicolor) 2009 óta látható az állatparkban. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két borjúból álló csordában, két hónap eltéréssel, két utód is született - írja az MTI.

Mishmi takinForrás: Karelj/Wikipedia

A nemrég született takin féltestvérek 220 nap vemhesség után jöttek világra, pár órával születésük után már lábra is álltak. A kis bikákat anyjuk naponta többször szoptatja, egészen kilenc hónapos korukig. Az állatkertekben igazi ritkaságnak számító takinokból a világon mindössze négyszáz egyed látható mesterséges körülmények között.

A külső jegyek és az elterjedési területek alapján a takinoknak négy alfaját - aranyszőrű, bhutáni, szecsuáni és mishmi - különítik el. Az ivarérett állatokat nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát. A hideg ellen vastag bundájuk védi meg őket, különleges orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti.

A mishmi takin nevét az Arunácsal Prades területén magasodó Mishmi-hegyekről kapta; természetben a Himalája keleti vidékén, csordákban élnek. Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek