Majdnem teljesen kipusztított teknősfajok térnek vissza Ciprus partjaira

  Állatvédők több évtizedes munkájának eredményeként lassan visszatérnek Ciprus partjaira a közönséges levesteknősök és az álcserepesteknősök. A teknősöket az ember és a ragadozók majdnem teljesen kipusztítottak évezredes élőhelyükről a 20. század második felére.

  Amikor a fajmentési program 1978-ban elkezdődött, a sziget partjain már csak 300 fészek maradt, ahová a teknősök visszajártak tojást rakni. Tavaly mintegy 1100 fészket találtak. "Talán nem tűnik soknak, ám mivel a teknősök reprodukciós ciklusa akár harminc év is lehet, az eredmények látványosak" - mondta Andreasz Demetropulosz tengerbiológus, a program alapítója és vezetője.

  A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com / Skeeze

  A ciprusi partokon nagyjából 200-300 nőstény levesteknős rak tojást, az álcserepesteknősök nőstényeinek száma ennek majdnem duplája.Az állatvédők mindenekelőtt a teknősökre vadászó ragadozók, főként a rókák ellen kezdték óvni a veszélyeztetett hüllőket, majd 1989-ben sikerült védetté nyilvánítani két kulcsfontosságú partot, hogy se a helyiek, se a turisták ne háborgassák az állatokat.

  Korábban a helybeliek a parton táboroztak, grilleztek, nem törődve a fészekrakó teknősökkel, idővel azonban a térségben kialakult az állatvédelem kultúrája, így ha sérült, beteg teknőst látnak az ott lakók, azonnal értesítik a hatóságot - írta az MTI.

  A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com / Kanenori

  A teknősök nagyjából 200 millió éve élnek a Földön, a Földközi-tenger azonban csak mintegy tízezer éve ad nekik otthont. Saját "biológiai GPS-ük" visszaviszi őket azokra a partokra, ahová őseik évezredeken át jártak fészket rakni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!